Hlavní obsah

Záchranné práce na Haiti končí: vytaženo bylo 132 přeživších, mrtvých je 111 481

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Haitská vláda v sobotu oznámila, že skončily záchranné operace, jejichž cílem bylo najít v troskách přeživší. Oznámila to mluvčí Spojených národů Elizabeth Byrsová s tím, že mezinárodní týmy záchranářů z pod trosek vyprostily 132 přeživších. Počet obětí zemětřesení dosáhl 111 481, uvedla v sobotu haitská vláda.

Článek

V sobotu úřady poprvé zveřejnily přesný údaj o zatímním počtu mrtvých 111 481. Neuvedly ovšem podrobnosti, jak jej získaly, když se mnoho těl pohřbívalo do masových hrobů a jiná pálila na ulicích. Podle OSN ztratilo střechu nad hlavou 609 tisíc obyvatel Haiti. Už se podařilo rozdat vodu 580 000 lidem.

Zlepšila se i situace s poskytováním lékařské péče, v postižených oblastech nyní působí 47 nemocnic, jedenáct mobilních klinik a dvě plovoucí nemocnice - jedna z USA a jedna mexická. Právě zlepšení humanitární situace má být hlavním cílem nastávající fáze pomoci po ukončení záchranných prací.

Přeživší strávili v troskách i několik dní

Jedněmi z posledních zachráněných jsou 21letý muž a 84letá žena. Oba strávili pod troskami deset dní. Muž, kterého našel izraelský tým, měl velké štěstí, skončil pod troskami dvoupatrového domu, který se částečně sesul při zemětřesení, jenomže zůstal v trhlině. Muž pokrytý prachem byl napůl při vědomí, neměl ale co jíst a pil svou moč.

Zemětřesení dům zasáhlo zrovna ve chvíli, když Emmanuel Buso vycházel ze sprchy. Sesula se jen část stavby a nábytek, navíc tak, že mu ponechaly malý prostor, kde mohl zůstat.

„Měl jsem pocit, že dům kolem mě tančí, nevěděl jsem, zda jsem hlavou vzhůru nebo dolů,“ řekl zachráněný po převozu do nemocnice. Pokoušel se troskami prohrabat a doufal, že uslyší matčin pláč. Matka zase pátrala po jeho těle, protože si myslela, že je mrtvý.

V pátek se také podařilo zachránit 84letou Marii Caridu Romainovou, kterou vyprostili z pod trosek třípatrového domu. Její stav je ale kritický. „Pokoušíme se zjistit, jak jí pomoci udržet naživu. Děláme všechno, abychom ji zkusili zachránit,“ uvedl lékař z městské nemocnice Ernest Bejamin.

Foto: Reuters

Ženu vyhrabával třicet hodin holýma rukama její syn spolu s přáteli a příbuznými.

Vzhledem k pátečním úspěchům je možné, že rozhodnutí haitské vlády je předčasné a ještě by nějaké přeživší najít šlo, i když naděje je už mizivá. Sama mluvčí OSN Byrsová označila rozhodnutí vlády za zprávu, která jí trhá srdce.

Reklama

Výběr článků

Načítám