Hlavní obsah

USA budou zřejmě dále zadržovat 47 vězňů z Guantánama bez soudu

Novinky,
Washington

Vojenská komise doporučila americkému prezidentovi Baracku Obamovi, aby 47 vězňů zadržovaných na základně Guantánamo nepouštěl na svobodu, protože jsou příliš nebezpeční. Nejméně 35 zadržovaných by mělo stanout před soudem v USA. Asi 110 by jich mělo být převezeno do cizích zemí.

Článek

Vojenská komise vedená generálem Erikem Holderem přišla s doporučením nepropouštět 47 zadržovaných v rámci plánu, jak postupovat při uzavření sporného tábora na Kubě. Měli by být dál drženi zavření ovšem na americké půdě a ne v táboře.

Holderova komise doporučila 47 vězněných dále zadržovat bez obvinění i bez soudu, protože jsou příliš nebezpeční na to, aby se mohli dostat na svobodu. Soudní proces by ale mohl poškodit zpravodajské služby i národní bezpečnost, uvedly vládní zdroje.

Hrozba je umocněna faktem, že mnoho z propuštěných se zapojilo do džihádu a opět bojují.

Protesty ochránců lidských práv

Doporučení pobouřilo ochránce lidských práv. Newyorské Centrum pro ústavní právo kritizovalo návrh držet podezřelé bez soudu: „Je to napadení vlády zákona, našich principů a našeho systému justice,“ sdělila organizace ve svém prohlášení, které bylo vydáno v den, kdy měl být výbor podle původního slibu Baracka Obamy zavřen, což se nepodařilo. Uzavření Guantánama přitom bylo prvním slibem Obamy po nástupu do funkce.

“Když uzavřete Guantánamo, ale necháte dál některé jedince zadržené bez obvinění nebo soudu, tak uděláte jen kosmetickou změnu,“ řekl CNN Jameel Jaffer z jedné ze skupin hájících lidská práva.

Nejpřesnější podrobnosti o osudu vězňů zveřejnil list The Philladelphia Inquirer. Zpráva doporučila stíhat 35 vězňů ať už před civilními nebo vojenskými soudy. U pěti z nich už je jasné, že budou souzeni v New Yorku. Dalších 110 vězňů, většinou Jemenců bude převezeno do ciziny, buď do své vlasti nebo do třetích zemí, mimo jiné tři na Slovensko.

Na Guantánamu je nyní zadržováno 196 osob.

Doporučení komise nejsou závazná, změnit je může Rada národní bezpečnosti (NSC).

Reklama

Výběr článků

Načítám