Hlavní obsah

Uprchlí vězni loupí a znásilňují v haitském Port-au-Prince, policie zabíjela

Novinky, CNN, BBC,
Port-au-Prince

Odsouzenci, kteří při zemětřesení na Haiti utekli z věznice, rabují a pustoší čtvrt City Of Soleil. Členové rabujících gangů také znásilňují ženy, uvedli místní obyvatelé. Inspektor Aristide Rosemont z chudinské čtyři City Of Soleil potvrdil, že ve slumu řádí gangy uprchlých vězňů.

Foto: Carlos Garcia Rawlins , Reuters

Haitská policie se pokouší zasáhnout proti rabujícím gangům.

Článek

Inspektor také žádal o pomoc při boji se zločinci. Jeho žádost byla určená především americkým vojákům, protože místní policii není schopná řádění gangů zastavit. Z věznice v Port-au-Prince uteklo mezi 3000 a 5000 zločinci, včetně těch nejnebezpečnějších. Často pak stanuli v čele nejbrutálnějších gangů.

Policie zabila muže kvůli pytli rýže

A není také jasné, jakou roli hraje haitská policie poté, co se objevila zpráva, že ve čtvrtek zastřelila dvacetiletého tesaře. Stačilo jí podezření, že ukradl rýži.

A nešlo o ojedinělý případ. Postřeleni byli další dva lidi zezadu, jeden dostal smrtící přímý zásah, druhého trefila odražená kulka. Mrtvé tělo Gentile Cherieoho bylo ponecháno na ulici, kde ho později identifikovala matka. Zatím se ale nepotvrdilo, že muži, kteří vyskočili na auto s pomocí a odnesli si pytel rýže, jej skutečně ukradli, nebo vyžebrali.

Policie je zadržela, a pak bylo podle reportéra CNN slyšet střelbu. Zraněný pro CNN uvedl: "Nákladní auto zastavilo, my jsme naskočili a řidič nám dal rýži. ale policisté na nás stříleli."

I kdyby lhal, smrt za pytel rýže působí absurdně. Vysoký policejní představitel Martin Justin slíbil, že smrt nechá vyšetřit a ujistil, že nebyl vydán rozkaz střílet na rabující: "Nikdo nic takového nesmí dělat. V žádné zemi. I kdyby někdo ukradl pytel rýže, nikdo nemá právo to udělat."

Haitská policie byla po léta obviňována  ze zneužívání síly, účasti na únosech a mučení. Se zločinem si nyní neví rady.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Haitský policista zasahuje proti rabujícím.

Bezpečnostní situace brzdí distribuci pomoci

Právě špatná bezpečnostní situace a zločinecké gangy brzdí distribuci humanitární pomoci. Bezpečnostní situace se však zlepšila, problémy přetrvávají jen v City Of Soleil.

Problémy s distribucí humanitární pomoci a špatná bezpečností situace v některých čtvrtích nakonec haitskou vládu vedla k tomu, že se rozhodla z hlavního města ve čtvrtek evakuovat celkem 400 000 nejpostiženějších do velkých stanových táborů.

Záchranáři odjíždějí

Hlavní město také začínají opouštět týmy záchranářů, protože klesá šance, že by po více než deseti dnech ještě někoho živého našli. Z trosek podařilo zachránit 122 lidí. Humanitární organizace se nyní chtějí soustředit na zajišťování pomoci pro přeživší.

Situaci by mělo zlepšit postupné zprovoznění přístavu. Už je sice znovu otevřený, ale funguje jen na deset procent původní kapacity. Využívat se může jen jeden můstek. Dno čistí američtí potápěči. 

Foto: Louis Charbonneau , Reuters

Zničený přístav v Port-au-Prince

Zemětřesení si vyžádalo přibližně 200 000 obětí. Okolo 75 000 těl bylo pohřbeno v hromadných hrobech. Asi půl miliónu lidí žije v hlavním městě v improvizovaných stanových táborech.

Reklama

Výběr článků

Načítám