Hlavní obsah

Clintonová chce hnát Čínu k zodpovědnosti za útoky na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká ministryně zahraniční věcí Hillary Clintonová ve čtvrtek kritizovala Čínu za cenzuru internetu. Uvedla, že USA chtějí jednotný internet jako informační zdroj pro celé lidstvo. Odsoudila též jedince a státy podílející se na kybernetických útocích. Řekla, že by měli být pohnáni k odpovědnosti.

Článek

Vystoupení Clintonové bylo reakcí na údajný útok na vyhledávač Google v Číně. Společnost oznámila, že se hackeři snažili dostat do emailových účtů čínských aktivistů. Peking uvedl, že by jeho spor s Googlem neměl být spojován s čínsko-americkými vztahy.

Země nebo jedinci, kteří se podílejí na kybernetických útocích, by měli čelit následkům a mezinárodnímu odsouzení.
Hillary Clintonová

"Útok na všechny"

Clintonová varovala, že útok na národní sítě je v propojeném světě útokem na všechny. Lidé i vlády podle Clintonové musejí mít jistotu, že jejich sítě jsou bezpečné, a je proto podle ní posílit "globální kybernetickou bezpečnost".

Země nebo jedinci, kteří se podílejí na kybernetických útocích, by měly čelit následkům a mezinárodnímu odsouzení, řekla.

Kritizovala Čínu, ale například i Uzbekistán za to, že omezují svobodu projevu na internetu. Svět má teď podle Clintonové nejvíce prostředků pro šíření informací v historii. Technologie, které to umožňují, značila za "velké požehnání", ale řekla, že některé země jich zneužívají ke kontrole svých občanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám