Hlavní obsah

Pasažér si spletl modlitební předměty s bombou, letadlo bylo odkloněno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Letadlo směřující amerického z New Yorku do Louisvillu v Kentucky bylo ve čtvrtek odkloněno do Filadelfie poté, co byla na palubě ohlášena bomba. Stanice CBS News uvedla, že jeden z pasažérů si těsně po startu připojil k hlavě zařízení, z něhož vedl kabel k jeho rukám. Později se však ukázalo, že šlo jen o tradiční židovské modlitební řemínky.

Foto: Profimedia.cz

Ortodoxní židé s modlitebními řemínky

Článek

Muž si začal po ranním startu letadla v New Yorku vázat modlitební pásky kolem rukou a krku, aby se pomodlil. "Někdo na palubě si ale myslel, že je to nějaké odpalovací zařízení," řekla mluví policie ve Filadelfii Christine O'Brienová.

Mluvčí společnosti US Airways potvrdil, že letoun byl v rámci bezpečnosti odkloněn na letiště ve Filadelfii. Dodal, že stroj přistál bez problémů a že provoz letiště nebyl omezen.

Ačkoli americké televize předtím oznámily, že byl muž po přistání stroje v Filadelfii zadržen, O´Brienová řekla, že tomu tak nebylo a že proti nikomu nebyla vznesena žádná obvinění.

Podle stanice CBS 50místné letadlo společnosti Chatauqua, pracující pod US Airlines, odstartovalo z letiště La Guardia v New Yorku v 7:25 místního času a přistálo ve Filadelfii zhruba o hodinu a půl později. Po přistání stroj obklopily bezpečnostní jednotky a policejní pyrotechnici.

Tfilin (תפלין) - židovské modlitební řemínky
Modlitební řemínky zvané hebrejsky tfilin (z hebr. tfila - modlitba) jsou rituálním předmětem používaným ortodoxními židy. Na řemínkách z černé kůže omotaných kolem ruky jsou připevněny dvě malé krabičky, jedna se umisťuje na ruku, druhá na čelo. Uvnitř krabiček jsou pergamenové svitky s pasážemi z Tóry, které symbolizují oddanost Hospodinu.
Tradice připevňování tfilin je velmi stará, pramení z přikázání v Páté knize Mojžíšově: "Slyš, Izraeli, Hospodin je náš Bůh, Hospodin jediný...Tato slova, která ti dnes přikazuji, budeš mít v srdci... Uvážeš si je jako znamení na ruku a budeš je mít jako pásek na čele mezi očima. Napíšeš je také na veřeje svého domu a na své brány.“ (Deuteronomium 6:4-9)

Paranoia na palubách letadel

Od konce prosince američtí cestující zažili několik podobných planých poplachů. USA a další země totiž zpřísnily bezpečnostní opatření v letecké dopravě po pokusu nigerijského atentátníka vyhodit do vzduchu letadlo na lince Amsterodam-Detroit. Nigerijec se o to snažil 25. prosince a bombu do letadla dostal ukrytou ve spodním prádle. Nepodařilo se mu ji ale odpálit.

Případy planých poplachů, které vedly k omezení provozu letišť, vedly amerického senátora Franka Lautenberga, aby požadoval za tyto prohřešky tvrdší tresty.

Začátkem ledna způsobil muž šestihodinové uzavření terminálu mezinárodního letiště v americkém Newarku, když se vyhnul bezpečnostní kontrole, aby se rozloučil se svou přítelkyní před jejím odletem do Los Angeles. Policie ho hledala několik dní, ale po výslechu byl propuštěn a vyvázl jen s pokutou. V kalifornském Bakersfieldu se zase rozjela velká bezpečnostní operace kvůli tašce s podezřelým obsahem. Ukázalo se, že šlo obyčejný med, ale letiště zůstalo dvě hodiny uzavřeno a personál, který s obsahem přišel do kontaktu, byl převezen do nemocnice.

Na londýnském letišti Heathrow 9. ledna zatkli tři muže, kteří hrozili atentátem. Měli letět do Dubaje, ale ukázalo se, že se hrozbou bavili v opilosti. Jednoho policie obvinila ze šíření poplašné zprávy a spolu s dalším výtečníkem také z opilosti na palubě letadla. Třetí byl propuštěn. Incident se stal večer, následovala zevrubná prohlídka letadla, takže všech 331 cestujících muselo stroj opustit a strávilo noc v hotelu. Provoz na letišti zůstal nepřerušen.

Reklama

Výběr článků

Načítám