Hlavní obsah

FBI dopadla skupinu lidí, kteří chtěli uplatit afrického ministra

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Federální úřad pro vyšetřování FBI obvinil 22 představitelů firem, jejichž činnost nějak souvisí s bezpečností, z korupčních snah v nejmenovaném africkém státě. Úplatky měly souviset se zbrojním obchodem v hodnotě 15 miliónů dolarů (270 miliónů korun).

Článek

Na odhalení sítě se podílelo na 150 příslušníků FBI a také londýnská policie, protože pět z obviněných jsou britští občané. Zatýkání se udála v Las Vegas a jedno v Miami. Podle představitelů amerického ministerstva spravedlnosti jde o nejrozsáhlejší případ spadající pod zákon o korupci v zahraničí.

Podle soudních dokumentů se skupina obviněných snažila uplatit ministra obrany nejmenované africké země, aby získala jednu ze zakázek na výzbroj a výstroj prezidentské stráže. Nešlo ale o skutečného ministra, nýbrž o člověka nastrčeného FBI.

Obvinění souhlasili, že vyplatí 20procentní zálohu s tím, že polovinu dostane ministr a polovinu prostředník. Následně se dohodli na dvojím vyúčtování - jedno zahrnovalo částku na úplatek, která v druhém vyúčtování nefigurovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám