Hlavní obsah

Čísla na zbraních vojáků USA a Británie odkazují na Ježíše

– Londýn
Novinky, rei

Hledáčky zbraní amerických a britských vojáků v Iráku a v Afghánistánu mají výrobní čísla, která odkazují na kapitoly z Bible. Uvedla to stanice BBC s tím, že výrobcem je americká firma Trijicon, kterou založil devótní křesťan. Americká i britská armáda vyjádřily znepokojení.

Foto: Marko Djurica , Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Článek

Značky jako 2COR4:6 či JN8:12 odkazují na verše z druhého listu Korintským a k Janovu evangeliu. Firma je razí několik let, ale skutečnost vyšla najevo teprve nyní po stížnostech vojáků.

Hledáčky Acog používá americká armáda, námořní pěchota i zvláštní jednotky a Londýn podle BBC právě objednal dalších 480 kusů pro nové pušky Sharpshooter, které mají používat britští vojáci v Afghánistánu. Pentagon má s Trijiconem jen pro letošek nasmlouvané zakázky ve výši 66 miliónů dolarů.

Značky jsou vyražené na konci sériového čísla. Janovo evangelium, kapitola osmá, verš dvanáctý například říká: „Ježíš k nim opět promluvil a řekl: 'Já jsem světlo světa; kdo mě následuje, nebude chodit ve tmě, ale bude mít světlo života'.“ Zmíněný verš z listu Korintským zase praví: „Neboť Bůh, který řekl 'ze tmy ať zazáří světlo', osvítil naše srdce, aby nám dal poznat světlo své slávy ve tváři Kristově“.

Firma biblické odkazy razí už přes 20 let

Mluvčí britského ministerstva obrany řekl BBC, že resort v době nákupu neměl o odkazech tušení a s výrobcem o nich v současnosti jedná. Totéž činí americká armáda, která zjišťuje, zda nebyla porušena pravidla.

Z e-mailu jednoho amerického vojáka armádní nadaci pro náboženskou svobodu (MRFF) vyplývá, že se vojáci mimo jiné bojí, že je značky poškodí, budou-li zajati v boji. „Ani na zlomek vteřiny nemusím pochybovat o tom, jak by americká veřejnost reagovala, kdyby na hledáčcích amerických sil byly namísto citací z Nového zákona citace z Koránu," uvedl prezident nadace Michael Weinstein.

Mluvčí Trijiconu řekl, že firma odkazy na své výrobky umisťuje už přes dvě dekády. Na webových stránkách společnosti se píše: „Věříme, že Amerika je mocná, když jsou dobří její lidé. Tato dobrota byla v průběhu dějin založena na biblických standardech a my budeme usilovat o následování těchto zásad“.

Reklama

Výběr článků

Načítám