Hlavní obsah

Obama "slaví" rok v Bílém domě prohrou, demokraté ztratili většinu v Senátu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boston

Demokratická strana amerického prezidenta Baracka Obamy ztratila většinu 60 hlasů v Senátu a již nemůže bránit republikánským obstrukcím v této komoře Kongresu. Rozhodly o tom úterní doplňovací volby do senátorského křesla uprázdněného po smrti Edwarda Kennedyho. Vyhrál je republikánský kandidát Scott Brown.

Foto: Adam Hunger , Reuters

Scott Brown

Článek

Výsledek v den prvního výročí prezidentské inaugurace tak značně komplikuje další záměry prezidenta Baracka Obamy, ovlivní například schvalování jeho klíčové reformy zdravotnictví. Republikánský kandidát přitom v tradičně liberálním státě Massachusetts nevyhrál od roku 1972.

Nezávislý hlas Massachusetts dnes promluvil. Voliči tohoto státu se vzepřeli nepříznivým vyhlídkám a expertům.
Scott Brown

Brown porazil demokratku Marthu Coakleyovou, která před ním ještě v prosinci v průzkumech vedla o 20 procent. Jejich ostře sledovaný souboj o to, kdo bude nástupcem zesnulého senátora Edwarda Kennedyho, jenž v Senátu zastupoval Massachusetts téměř 47 let, ale byl stále těsnější. V posledních výzkumech veřejného mínění před volbami pak republikánský kandidát demokratku předčil.

V kampani vyzdvihoval především svou třicetiletou zkušenost ve službách Národní gardy, slíbil snížit daně a být tvrdší vůči teroristům než Coakleyová. 

Demokraté již z výsledku začali obviňovat špatnou kampaň Coakleyové, podle analytiků i výzkumů nálad voličů ve volbách hrála roli nespokojenost obyvatel státu Massachusetts se zdravotní reformou i Obamovou ekonomickou politikou.

Demokraté dosud měli ve stočlenném Senátu většinu 60 hlasů, což byl minimální počet pro to, aby při schvalování zákonů zabránili obstrukcím opozičních republikánů. Republikáni tak nyní mohou demokratům v Senátu blokovat jejich návrhy zákonů a také značně zúžit manévrovací prostor pro schválení jejich klíčové reformy. Obě komory amerického Kongresu již schválily svou verzi této změny, nyní se dohadují na kompromisním znění, o němž pak budou muset znovu hlasovat.
Největší změnu v americkém zdravotnictví za několik desítek let, jež by zpřístupnila zdravotní péči desítkám miliónů nepojištěných Američanů, ale zároveň by během příštích deseti let stála bilion dolarů, by ale přesto stále mohli schválit. Buď by tak mohli učinit během zhruba dvou týdnů, které zabere nástup nově zvoleného kandidáta do funkce, což je nepravděpodobné, anebo by Sněmovna reprezentantů přijala senátní verzi zákona. Senát by tak o ní již hlasovat nemusel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám