Hlavní obsah

Boj o křeslo po Kennedym rozhodne o majoritě v Senátu

Novinky, BBC,
Boston

V úterý se uskuteční v americké Massachusetts státě důležité volby do Senátu, v nichž se rozhodne o tom, kdo obsadí křeslo po zesnulém demokratickém senátorovi Robertu Kennedym. Pokud by demokraté prohráli, republikáni by mohli blokovat jejich návrhy, což by mohlo ohrozit i přijetí reformy zdravotnictví. Volby jsou i testem síly Baracka Obamy.

Článek

Do Kennedyho smrti měli demokraté v stočlenném Senátu 60 křesel, což jim umožňovalo pohodlně prosadit vlastní návrhy. Pokud ale nebudou mít třípětinovou většinu, mohou se republikáni uchýlit k obstrukcím a jednání protahovat.

V tvrdém souboji demokratka ztrácí

Souboj mezi oběma kandidáty, demokratkou Marthou Coakleyovou a republikánem Scottem Brownem, bude velmi tvrdý. Brown má zatím v průzkumech před Coakleyovou mírný, čtyřprocentní náskok.

Republikán však navíc podle deníku USA Today boduje i u tzv. nezávislých voličů, kteří mohou rozhodnout. Ti nejsou tradičně spojeni ani s jednou stranou a při každých volbách se rozhodují kandidátovi které strany dají hlas. Nezávislí preferují Browna před Coakleyovou v poměru 65:30.

Brown těží hodně z podpory agilních konzervativních aktivistů, kampaň Coakleyové je označována za bezvýraznou. V neděli ji proto do Bostonu přijel podpořit americký prezident Barack Obama. Demokraté ale věří, že jim pomůže, když ukáží, jak moc je Brown napojen na Wall Street.

Foto: Adam Hunges, Reuters

Senátor Edward Kennedy

Rozhodující však může být faktor počasí. Massachusetts je pod sněhem a panují obavy, že mnozí váhavější voliči ve špatném počasí hlasovat nepůjdou.

Volby také budou indikátorem obliby prezidenta Obamy po roce ve funkci. Podle průzkumů si polovina Američanů už teď myslí, že nesplnil své hlavní sliby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám