Hlavní obsah

Američané začali bombardovat Haiti jídlem a vodou

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Americká armáda začala shazovat jídlo a humanitární pomoc obyvatelům Haiti z letadel. Mezi jiným bylo shozeno na severovýchod hlavního města Port-au-Prince 14 000 jídel, která stačí jen ohřát, a 15 000 litrů vody.

Článek

Těžký nákladní letoun C-17 shodil pomoc v pondělí na zabezpečené oblasti na severovýchodě Haiti, do pásu dlouhého osm kilometrů. Shazovat se bude i pomoc do vzdálenějších oblastí ostrova, kam se zatím není možné dostat.

Spojené státy původně nechtěly pomoc ze vzduchu shazovat. Považovaly to za riskantní. Ministr obrany Robert Gates varoval, že by ty mohlo vyvolat nepokoje, protože v místě není infrastruktura a lidé mohou o pomoc začít bojovat.

Foto: Reuters

Námořní vrtulníky Seahawk z letadlové lodi Carl Vinson startují se zásobami vody pro Haiti.

Letiště však nezvládá příjem zásilek, přístav je poškozen a doprava pomoci k potřebným je mimořádně obtížná. Cestu stále blokují trosky i haldy mrtvých těl. Řada míst je nejen nedostupných, ale ještě v nich řádí gangy vedené zpravidla zločinci, kterých uprchlo z vězení tři až šest tisíc. Jako zbraně používají všechno, co najdou, nejen pistole a mačety, ale i hole anebo pily.

Foto: Reuters

Vykládání pomoci z vrtulníku Blackhawk

Strádání postižených s přibývajícími dny od ničivých otřesů narůstalo a jejich trpělivost už byla vyčerpána. Původní plán, že američtí vojáci budou doprovázet i konvoje s humanitární pomocí, se nedařilo dostatečně rychle naplnit.

Sbírky na pomoc Haiti

  • Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 210 10 50 700/2700,  VS 111.
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti  4095 4095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.
  • Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999
  • Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87777.
  • Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet číslo: 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.  

USA nyní zvažují, že pokud se násilí v ulicích nepodaří potlačit, humanitární operaci pojmou jako vojenskou a v ulicích budou hlídkovat vojáci americké armády. Plán už odsoudil venezuelský prezident Hugo Chávez jako kolonizaci Haiti.

Reklama

Výběr článků

Načítám