Hlavní obsah

Vězni na Guantánamu nespáchali sebevraždu, byli zabiti, tvrdí Harper´s

– Washington
Novinky, ČTK, aš, Guardian

Tři vězni zadržovaní na základně Guantánamo nespáchali v červnu 2006 společnou sebevraždu, jak se oficiálně uvádělo, ale byli zavražděni při tvrdých výsleších. Uvedl to americký časopis Harper´s magazine, jehož reportéři případ šest měsíců zkoumali. Americké ministerstvo spravedlnosti tvrzení časopisu odmítlo.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Podle článku v časopise byli 37letý Jemenec Salah Ahdmad Salámí a dva Saúdští Arabové 22letý Talal Zahraní a 30letá Mani Utajbí udušeni týž večer během výslechů. Jejich smrt pak byla inscenovaná jako sebevražda oběšením, tvrdí novináři. U dvou z nich vypadá sebevražda velmi podezřele, protože měli být záhy propuštěni. Rodiny zadržených trvaly na tom, že všichni tři muži byli zanícení muslimové. Jejich víra sebevraždu vylučuje.

Trojice byla večer před smrtí odvezena na neznámé místo označované jako tábor nula, který leží asi míli od samotné základny. Tak také zemřeli, nebo se stali obětí praktik, jimž posléze podlehli.

Harper's Magazine se odvolává na rozhovory se členy vězeňské ochranky, kteří uvedli, že vědí o existenci onoho "černého" místa. Několik hodin před smrtí údajně viděli, jak bílé vozidlo odváží tři zadržené na tajné místo. Strážce Joseph Hickamna jej označil za "tábor nula",

Podivné okolnosti sebevraždy

Následující den velitel tábora Michael Bumgarner před 50 vojáky uvedl, že muži se udusili pozřenými kusy látky. Dodal ale, že média by měla slyšet, že se muži v celách oběsili. Bumgarner v reakci na článek řekl, že jde o "nepravdivé vylíčení skutečnosti".

Společnou sebevraždu tří mužů vyšetřovalo americké námořnictvo. Z jeho zprávy však bylo zveřejněno jen cenzurované torzo. To uvádí, že se oběsili na prostěradlech, že měli svázané ruce a z hrdel jim visely cáry látek.

Ani 1700 stránek dosud zveřejněných vládních dokumentů podle odborníků, na něž se list odvolává, nedokáže vysvětlit, jak je možné, že jejich tři těla visela více než dvě hodiny v celách, které jsou pod stálým dohledem strážců i kamer.

Novináři také zjistili, že těla mužů poslaných k repatriaci postrádali hrtan, jazyk a štítnou žlázu. Byly z těl odstraněny americkými úřady, takže nebylo nezávisle možné zjistit, jak muži zemřeli.

Na tělech ale byly patrné stopy mučení včetně vpichů jehel a podlitiny. Salamí měl zlomenou čelist a chybělo mu několik zubů. Podle pitevní zprávy ale k tomu došlo při pokusu o resuscitaci.

Americké ministerstvo spravedlnosti v pondělí oznámilo, že tvrzení podrobně prozkoumalo, ale nenašlo žádné pochybení, uvedla v úterý agentura AP.

Týž večer mučili dalšího zadržovaného

Týž den byl navíc mučen další zadržovaný Brit Šakír Amir. Podle slov svého právníka byl dvě a půl hodiny nepřetržitě bit sedmi námořníky, když omítl poskytnout otisky prstů a scan sítnice. Byl přivázán k židli. Hlavu a končetiny měl nepohyblivé. Bití bylo tak silné, že měl Amir strach, že zemře. Během výslechu byl také přidušen.

Také mu bránili zavřít oči, do nichž mu svítili silným světlem.

Na Guantánamu USA drží bez soudu a bez obvinění od roku 2002 osoby podezřelé z terorismu. Propuštěno už bylo více než 560 zadržovaných. Nyní je tam zadržováno asi 200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám