Hlavní obsah

Haiťané zatím pohřbili asi 15 000 obětí zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince

Přes 15 000 těl obětí ničivého zemětřesení, které v úterý zpustošilo Haiti, bylo až dosud objeveno a pohřbeno. Oznámil to v pátek haitský premiér Jean-Max Bellerive. Podle jeho slov jde o velmi dílčí bilanci. Na Haiti se chystají americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová a generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Článek

"Zatím jsme naše úsilí zaměřili jen na mrtvé, kteří byli na hlavních ulicích," řekl premiér s tím, že tisíce obětí jsou stále pod rozvalinami domů.

Podle posledních odhadů Panamerické zdravotnické organizace (PAHO) si haitské zemětřesení vyžádalo 50 000 až 100 000 obětí na lidských životech. Zástupce PAHO Jon Andrus ve Washingtonu oznámil, že odhad je založen na údajích z několika zdrojů.

Potraviny jsou, ale nelze je dostat k lidem

Bellerive tvrdil, že úřady mají obrovské logistické problémy s distribucí pomoci. Silnice jsou zničeny a pomoc nemůže být rozdělována rozvážkou kamiónů. "Máme zásoby životních potřeb na tři příští týdny, ale problém je, jak potraviny dostat k těm, co je potřebují," řekl premiér.

Pokud jde o narůstající násilí v haitské metropoli, je podle ministerského předsedy způsobeno strachem z dalších otřesů země a stresem, v němž lidé bez přístřeší žijí. Lidé ale podle jeho slov údajně začínají pociťovat, že se o ně vláda snaží starat, a především pak cítí obrovskou mezinárodní solidaritu.

Na Haiti směřují Clintonová a šéf OSN Pan Ki-mun

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová by měla dorazit do haitské metropole Port-au-Prince už během soboty, Pan Ki-mun ji bude následovat v neděli.

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová by měla dorazit do haitské metropole Port-au-Prince už během soboty, Pan Ki-mun ji bude následovat v neděli. Podle agentury AP Clintonová jede na Haiti, aby na vlastní oči viděla škody, které způsobilo úterní ničivé zemětřesení. Chce se také setkat s haitským prezidentem René Prévalem a navštívit americké vojáky. Na Haiti pojede v doprovodu administrátora americké Agentury pro mezinárodní rozvoj (USAID) Rajiva Shaha. Clintonová prohlásila, že chce tlumočit haitskému lidu "naši dlouhodobou neochvějnou podporu, solidaritu a sympatie".

Stejné důvody vedou k návštěvě také generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, který by měl do Port-au-Prince dorazit v neděli. "Generální tajemník OSN jede v neděli na Haiti, aby demonstroval solidaritu s haitským lidem a podpořil personál OSN na místě," uvádí se v komuniké světové organizace.

Haiti souhlasilo, že dočasně předá kontrolu nad svým letištěm USA

Haitská vláda v pátek souhlasila, že dočasně poskytne kontrolu nad svých hlavním letištěm v Port-au-Prince Spojeným státům. Důvodem je urychlení pomoci a záchranných prací obětem katastrofálního zemětřesení.

"Ministerský předseda Bellerive podepsal memorandum porozumění, jímž se poskytuje kontrola nad letištěm Spojeným státům," řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí P.J.Crowley. Podle jeho slov Spojené státy tuto odpovědnost převezmou na tak dlouho, jak to bude potřeba, dokud haitská vláda nebude připravena a schopna znovu odpovědnost a kontrolu letiště převzít na sebe.

Sbírky na pomoc Haiti

  • Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 210 10 50 700/2700,  VS 111.
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti  4095 4095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.
  • Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999
  • Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87777.
  • Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet číslo: 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.  
Související témata:

Související články

Bush pomůže Obamovi shánět peníze pro Haiti

Bývalý americký prezident George W. Bush se poprvé od odchodu z Bílého domu začíná šířeji veřejně angažovat. Současné hlavě Spojených států Baracku Obamovi má...

Pomoc na Haiti komplikuje rabování a chaos

Rabování a násilí je jedním z problémů, které komplikují poskytování humanitární pomoci na Haiti. Světový program pro výživu (WFP) sice v pátek popřel původní...

Výběr článků

Načítám