Hlavní obsah

Situace na Haiti se stále zhoršuje, varuje generální tajemník OSN

– Port-au-Prince/New York • Aktualizováno
Novinky, ČTK, BBC, aš, ABC

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun v pátek na tiskové konferenci v New Yorku varoval, že se situace na Haiti stále zhoršuje, Vyzval při této příležitosti, aby svět poskytl Haiti pomoc ve výši 550 miliónů dolarů.

Článek

Přestože zemětřesení zpustošilo hlavní haitské město Port-au-Prince už v úterý, stále se nedaří distribuovat pomoc. Situace na místě je kritická a podle generálního tajemníka OSN se stále zhoršuje.

Lidé tráví i chladné noci pod širým nebem, k mnohým se nedostalo nejen jídlo, ale dokonce bojují o pitnou vodu, které je nedostatek. Skutečnost, že pomoc nepřichází, vyvolává v Haiťanech zlost a vztek. Světový potravinový program uvedl, že potravinovou pomoc potřebují asi dva milióny lidí, ale zatím byla poskytnuta jen 4000. Mnoho z přeživších proto umírá. Objevují se ale také případy rabování a ve městě se potulují gangy mladistvých ozbrojené mačetami. [celá zpráva]

Haiti je nejchudším státem na západní polokouli a jeho infrastruktura byla vždy velmi špatná. Země nemá ani prostředky na odstraňování škod, chybí těžká technika a sotva fungující zdravotní systém byl zcela rozvrácen. Doposud není známo, kolik obětí má tragédie, počet mrtvých se odhaduje na 35 až 50 tisíc, ale zatím žádná přesná čísla známa nejsou.

Mrtví cizinci

Celkem v zemi zemřelo 36 příslušníků vojsk OSN včetně 19 vojáků. Dalších 106 jich zůstává nezvěstných. Agentura AP zveřejnila jiný seznam počtu mrtvých a pohřešovaných cizinců. V jeho čele je Brazílie s 15 mrtvými a pěti pohřešovanými, čtyři mrtvé má Kanada, po dvou Francie a Španělsko. Mezi oběťmi zemětřesení je také jeden Rakušan. Ani tento seznam však není úplný. Již dříve se obejvily zprávy o smrti tří Jordánců a osmi Číňanů.

Foto: Kena Betancur, Reuters

Žena na ulici zjišťuje, zda mrtvý není její příbuzný či známý.

USA posílají 10 000 vojáků

Zemí po léta zmítá násilí, a proto v ní byly rozmístěny jednotky OSN. Spojené státy proto vyšlou do pondělí na Haiti devět až deset tisíc vojáků, kteří by pomáhali při distribuci potravin a léků a také zajišťovali bezpečnost. Oznámil to v pátek náčelník spojených štábů admirál Mike Mullen.

Celkový počet vojáků budou na místě upřesňovat američtí důstojníci podle aktuálních potřeb, dodal Mullen.

K ostrovu Hispaniola už dorazila letadlová loď USS Carl Vinson a výsadkové plavidlo USS Bataan.

Pomoc poskytnutá a přislíbená Haiti
USA100 miliónů dolarů (1,8 miliardy Kč), vyšlou 10 000 vojáků a nemocnici, Pentagon vyslal letadlovou loď s 19 vrtulníky a tři obojživelné lodě
Světová banka100 miliónů dolarů
OSN10 milionů dolarů ze zvláštního fondu
Británie10 miliónů dolarů a tým 70 záchranářů se psy a těžkou vyprošťovací technikou
Austrálie9,3 miliónu dolarů
Norsko5,3 miliónu dolarů
Japonsko5 milionů dolarů
Kanada4,8 miliónu dolarů, vysílá dvě námořní lodě, vrtulníky, transportní letadla a záchranáře
Španělsko4,4 miliónu dolarů, tři letadla záchranářů
Evropská unie3 milióny eur
Dánsko2 milióny dolarů
Finsko2 milióny dolarů
Německomilión eur
Itáliemilión dolarů a polní nemocnice
Česká republika5 miliónů korun poskytne ministerstvo zahraničí
Zdroj ČTK

Organizace Člověk v tísni ve čtvrtek shromáždila pro Haiťany 3,8 miliónu korun. Do oblasti vysílá svou pracovnici jako koordinátorku humanitární pomoci. Charita ČR vybrala dosud přes dva milióny korun. ADRA má na kontě 1,7 miliónu korun.

Sbírky na pomoc Haiti

  • Mezinárodní organizace Lékaři bez hranic provozuje na Haiti tři nemocniční zařízení a zřídila tam několik polních nemocnic. Lidé mohou posílat peníze na účet 210 10 50 700/2700,  VS 111.
  • Člověk v tísni vyhlásil sbírku na pomoc postiženému Haiti. Lidé mohou přispívat na konto SOS Haiti  4095 4095/0300. Organizace věnovala na rychlou pomoc 300 000 korun ze svého humanitárního fondu.
  • Charita Česká republika vyhlásila na pomoc Haiti veřejnou sbírku a otevřela sbírkový účet číslo: 35-1868350237/0100 u Komerční banky, VS 99999
  • Do sbírky je možné přispět také odesláním třicetikorunové  DMS HAITI na číslo 87777.
  • Sbírku vyhlásila i organizace ADRA. Otevřela účet číslo: 4028 4028/0300, variabilní symbol 391. Přispívat lze i pomocí mobilu zasláním dárcovské sms v hodnotě 30Kč ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777.  
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám