Hlavní obsah

Bush pomůže Obamovi shánět peníze pro Haiti

Novinky, rei
Washington

Bývalý americký prezident George W. Bush se poprvé od odchodu z Bílého domu začíná šířeji veřejně angažovat. Současné hlavě Spojených států Baracku Obamovi má spolu s jeho dalším předchůdcem Billem Clintonem pomáhat při shánění a organizování finanční pomoci zemětřesením zdevastovanému Haiti a monitorování situace v zemi.

Článek

Podle deníku The Wall Street Journal se Bushovo jmenování očekává v dohledné době.

Haiti zasáhlo v úterý nejničivější zemětřesení za dvě století a hlavní město Port-au-Prince z velké části srovnalo se zemí. Podle posledních odhadů mohlo zemřít až 50 000 lidí.

Obama slíbil Haiti okamžitou obří pomoc ve výši 100 miliónů dolarů a další peníze později. Na Haiti má pomáhat téměř šest tisíc příslušníků americké armády. Kuba k účelu rychlejšího přesunu pomoci povolila Spojeným státům používat svůj vzdušný prostor.

Pomoc vyslaly i další země, mezi prvními například dorazili na Haiti čínští záchranáři se zkušenostmi z předloňského ničivého zemětřesení v provincii S’-čchuan.

The Wall Street Journal upozornil, že ačkoliv se prezidenti po odchodu z úřadu z veřejného života stahují, Bush byl obzvláště v ústranní, když jeho jediným výrazným vystoupením bylo představení nového institutu v listopadu v Dallasu. Jinak Bush za loňský rok učinil 32 proslovů, většinou za zavřenými dveřmi.

List podotkl, že byl nejméně populárním prezidentem v dějinách USA a jeho jméno je stále vládou zmiňováno v souvislosti s krizí ekonomiky a válkou v Iráku. Zatímco Bush na veřejnosti mlčel, jeho viceprezident Dick Cheney několikrát Obamu obvinil z ohrožení národní bezpečnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám