Hlavní obsah

Haiťané staví barikády z mrtvol, desetina hlavního města zničena

Port-au-Prince
Aktualizováno

Haiťané jsou nespokojeni s váznoucí pomocí obětem úterního zemětřesení. Na protest proti tomu, že se k potřebným nedostává pomoc, postavili na několika místech Port-au-Prince bariéry z těl obětí zemětřesení. Oznámil to fotograf časopisu Time, Shaul Schwarz, který zátarasy viděl na dvou místech města. Port-au-Prince bylo z deseti procent zničeno.

Článek

Jen v hlavním městě je bez přístřeší 300 000 lidí. Podle záchranářů lidé mezi sebou vzájemně bojují o vodu, které se nedostává.

"Blokují ulice těly, je to tady strašné, lidé jsou unaveni z toho, že nepřichází pomoc," řekl Schwarz agentuře Reuters.

USA oznámily svou první oběť zemětřesení. Je jí chargé d´affaires amerického velvyslanectví Victoria DeLongová, kterou zasypaly sutiny jejího domu.

Foto: Kena Betancur, Reuters

Žena na ulici zjišťuje, zda mrtvý není její příbuzný či známý.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že se USA ujmou řízení letiště v Port-au-Prince, které ve čtvrtek odpoledne zastavilo příjem dalších letadel s pomocí, protože bylo přetížené.

"Ujali jsme se kontroly leteckého provozu. Máme dost personálu, který pomůže s vykládáním letadel," řekl mluvčí ministerstva Philip Crowley. Letiště podle něj bude v provozu 24 hodin, ale má prý velmi malou kapacitu, protože má jedinou dráhu a málo prostoru na vykládání zboží.

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz , Reuters

Bezprizorní lidé v ulicích Port-au-Prince

Americká televizní stanice CNN zřídila zvláštní internetovou stránku, na niž mohou posílat příbuzní lidí pohřešovaných po úterním zemětřesení na Haiti fotografie a žádosti o informace. 48 hodin po zemětřesení se na stránce objevilo na 200 případů. V USA žije víc než milión Haiťanů. Kvůli obtíženému telefonickému spojení mnozí z nich nemají od svých příbuzných zprávy.

Televize CNN také vysílá srdcervoucí záběry vyprošťování lidí z trosek. Je z nich patrné, že záchranářům chybí základní technika a mnozí také nejsou schopni poskytnou první pomoc. Fevil Dubien, který přiděloval vodu na severu hlavního města, řekl, že se lidé o ni téměř perou. V ulicích prý hlídkují vojáci OSN, ale nepřivážejí lidem pomoc, takže nervozita ve městě, kde panuje 27 stupňů Celsia, roste.

Asi 50 000 mrtvých

Zemětřesení podle odhadů Červeného kříže nepřežilo na 50 000 lidí, desítky tisíc jsou pohřešovány. Mezinárodní výbor Červeného kříže doplňuje na internetové stránce FamilyLinks.icrc.org jména pohřešovaných.

Mezi tisíci raněnými je také španělský velvyslanec na Haiti Juan Fernández Trigo, který byl podle čtvrteční zprávy amerického ministerstva zahraniční ve středu převezen na americkou základnu Guantánamo.

Ve čtvrtek večer se prezidenti Francie a USA Nicolas Sarkozy a Barack Obama telefonicky dohodli, že budou spolu s Brazílií a Kanadou spolupracovat na obnově Haiti. Sarkozy chce svolat konferenci a brazilský ministr zahraničí Celso Amorim řekl, že by se do několika týdnů měla konat dárcovská konference. OSN by podle jeho slov měla rozšířit své stabilizační síly na Haiti, aby se rekonstrukce urychlila. Amorim chce, aby dárci poskytli Haiti miliardu dolarů.

Brazílie má zatím z cizích zemí nejvíc potvrzených obětí. Zemřelo nejmíň 15 Brazilců. Se čtyřmi oběťmi je druhá Dominikánská republika, Kanada má tři a Francie dva mrtvé.

Při zemětřesení byla těžce poškozena haitská metropole Port-au-Prince i tamní přístav. Americká společnost Royal Caribbean International obnoví provoz výletních lodí na Haiti a bude jimi do přístavu Labadie na severu země dopravovat pravidelně pomoc. Mají to být hlavně potraviny - rýže, práškové mléko a sušené ovoce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám