Hlavní obsah

Americký voják rapoval o vraždění velitelů, skončil ve vězení

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Třiačtyřicetiletý americký voják Marc Hall byl zadržen a obviněn, protože nahrál rapovou skladbu, ve které vyhrožoval důstojníkům, že je postřílí. Uvedl to ve čtvrtek list Daily Telegaph. Kopii nahrávky poslal do Pentagonu. Hall měl být poslán podruhé do Iráku, kde už odsloužil 14 měsíců.

Článek

Hall v písni Stop Loss (Skončete se ztrátami) rapuje o tom, jak postřílí nadřízené. „Mám zásobník s třiceti náboji, v dávce po třech, vzal jsem svou M4, pokropil je a díval se na těla na podlaze.“

Americká armáda označila text za „vyjádření hrozby“. Mluvčí georgijské základny Fort Stewart, kde je Hall vězněn, sdělil: „Jakákoli odpovědná osoba, která skladbu slyšela, by měla obavy.“

Sám ale popírá, že by šlo o hrozbu velení, že je to jen způsob protestu proti spornému postupu armády, která chce zabránit ztrátám tím, že může prodloužit délku nasazení, aby v poli sloužili zkušení vojáci a ne nováčci.

Ve svém prohlášení, které poslal z vězení, píše: „Je to jen hip hop a svobodné vyjádření, jak lidi vidí armádu a její politiku“.

Civilní advokát Jim Klimasci z Washingtonu, který mluvil s Hallem, uvedl: „Oni říkají, že je to hrozba, my říkáme, že je to fantazie. On je možná cvok, ale není blázen a není násilný.“

Armáda ovšem tvrdí, že Hall řekl svým spolubojovníkům, že by se chtěl rozběsnit a že plánoval zabít velitele brigády a praporu.

Americký ministr obrany Robert Gates uvedl, že chce výrazně snížit počet lidí, kteří doplácejí na zavedený postup snižování ztrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám