Hlavní obsah

Zemětřesení na Haiti může mít statisíce obětí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Port-au-Prince
Aktualizováno

Úterní zemětřesení na Haiti mohlo podle vlády zabít statisíce lidí a podle Červeného kříže postihnout až tři milióny. Zemětřesení poničilo celé hlavní město Port-au-Prince a neunikl mu ani prezidentský palác, z něhož hlava státu s chotí vyvázli bez zranění. Haiti postihlo nejhorší zemětřesení za více než dvě století a tato chudá země vypadá hůř než po válce, napsal server MSNBC.

Článek

Infrastruktura v dvoumiliónovém Port-au-Prince byla otřesy zničena a neví se, kolik lidí je pod troskami mnohdy i tak chatrně postavených budov uvězněno, anebo umřelo. Podle mluvčího Mezinárodního Červeného kříže Paula Conneallyho mohlo zemětřesení postihnout až tři milióny lidí a potrvá dva až tři dny stanovit celkový rozsah škody a počet obětí. Podle premiéra Jeana-Maxe Belleriveho by mohly obětí být statisíce. Úřady potvrdily, že je mezi nimi i arcibiskup Serge Miot.

Podle MSNBC dusila oblaka prachu město několik hodin a Haiti vypadá hůř než po válce. Reportér agentury AP uvedl, že rozsah zkázy je závratný i pro zemi, kterou neustále zmítají přírodní katastrofy a lidské tragédie na pozadí diktatury a vojenských převratů. Haiti je nejchudší zemí na západní polokouli.

Blízké i vzdálenější státy, charitativní společnosti a církve začínají organizovat rozsáhlou mezinárodní operaci, jejímž cílem je poskytnout postižené zemi rychlou pomoc.

„Nemocnice nezvládají příliv obětí. Haiti se potřebuje modlit. Všichni se potřebujeme společně modlit,“ uvedl bývalý senátor Louis-Gerard Gilles.

Parlament se zřítil, daňový úřad se zřítil, školy se zřítily a zřítily se nemocnice.
Louis-Gerard Gilles

Sesunula se i budova věznice a vězňové uprchli.

Foto: REUTERS/Eduardo Munoz , Reuters

Bezprizorní lidé v ulicích Port-au-Prince

Američan Frank Thorp popsal stanici NBC, jak pomáhal vyhrabat ze sutin ze spadlé budovy svou ženu, která v zemi působila jako misionářka. Po deseti hodinách se ji podařilo vytáhnout. Měla štěstí - kromě oděrků byla v pořádku. Její kolegyně přišla o obě nohy.

Záběry agentury AP zachytily zničenou nemocnici v Petionville, kopcovité čtvrti Port-au-Prince, kde vedle chudáků bydlí množství diplomatů a boháčů. Lidé v poničené nemocniční budově i při ní křičeli o pomoc. U zříceného čtyřpatrového obytného domu stála na střeše auta asi šestnáctiletá dívka a nahlížela mezi trosky, zatímco několik mužů v sutinách píchalo holemi dovnitř v naději, že narazí na těla. Pod hromadami byla celá dívčina rodina.

Foto: REUTERS/Nabil Hijjawi via Your View , Reuters

Nestabilní, chudá země zmítaná hurikány

Mezi nezvěstnými jsou i zahraniční pracovníci různých organizací včetně OSN, jejíž sídlo bylo také poškozeno. OSN postrádá šéfa své mise a jeho náměstka. Brazílie potvrdila nejméně čtyři mrtvé příslušníky, Čína osm a své lidi pohřešují i další země. O žádných chybějících Češích se zatím neví.

„Je to hrozné. Zranění lidé umírají v ulicích. Tolik lidí tady potřebuje pomoc,“ řekl Thorp. České organizace Člověk v tísni a Arcidiecézní charita Olomouc ze svých fondů na okamžitou pomoc uvolnily 800 000 korun - Charita ČR poskytne půl miliónu a Člověk v tísni 300 000. Na Haiti chce vyrazit s pomocí liberecká společnost Hand for Help, uvedla ČTK. OSN uvolní deset miliónů dolarů.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Lidé v troskách hledají přeživší.

Většina z téměř devíti miliónů obyvatel Haiti je velmi chudá. Země je politicky nestabilní, za posledních 206 let zažila 30 převratů a několik vražedných režimů. Často ji navíc postihují hurikány a další přírodní katastrofy. K tomu neexistuje dodržování stavebních standardů, což se potvrdilo předloni v listopadu při kolapsu školy v Petionville. Vedení města odhaduje, že bezpečnostním předpisům nevyhovovalo na 60 procent stavby.

Úterní otřesy o síle až sedm stupňů Richterovy stupnice cítili i v Domikánské republice, která s Haiti hraničí na ostrově Hispaniola, a otřásaly se i domy na Kubě. Zemětřesení bylo nejsilnější od roku 1770.

Nejtragičtější zemětřesení ve světě za posledních padesát let (řazeno podle počtu obětí):
270 000 mrtvých - 28. července 1976 (Čína) - Druhé nejhorší zemětřesení na světě v historii (o síle 8,2 stupně Richterovy škály) zdevastovalo čínské město Tchang-šan.
Asi 228 000 mrtvých - 26. prosince 2004 (Indonésie) - Otřesy o síle 9,1 stupně Richterovy škály s epicentrem u indonéského ostrova Sumatra vyvolaly mohutné cunami, jež zpustošilo pobřeží jihovýchodní Asie; vedle stovek cizinců zahynulo i osm Čechů.
Přes 80 000 mrtvých - 12. května 2008 (Čína) - Provincii S'-čchuan na jihovýchodě Číny postihly otřesy o síle skoro osmi stupňů Richterovy škály. Katastrofa srovnala se zemí celá města a vesnice v oblasti. O střechu nad hlavou přišlo na deset milionů lidí.
75 000 mrtvých - 8. října 2005 (Pákistán) - Zemětřesení o síle až 7,7 stupně Richterovy škály s epicentrem v pákistánském Kašmíru zasáhlo také Indii a Afghánistán.
70 000 mrtvých - 31. května 1970 (Peru) - Otřesy země o síle 7,9 stupně Richterovy škály zdevastovaly města Chimbote, Huarás a okolní vesnice v severním Huascaránu.
40 000 mrtvých - 21. června 1990 (Írán) - Zemětřesení o síle 7,3 stupně Richterovy škály zničilo severozápad země u pobřeží Kaspického moře (provincie Gílán a Zandžán).
30 000 - 26. ledna 2001 (Indie) - Zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály postihlo západoindický svazový stát Gudžarát, ale i Pákistán a Nepál.
Zdroj: ČTK

Haiti

Rozloha - 27 750 kilometrů čtverečných

Počet obyvatel - 8,925 miliónu obyvatel (odhad z roku 2008)

Hlavní město - Port-au-Prince (1,721 milionu obyvatel; odhad 2008)

Etnické složení - 95 procent černoši, pět procent mulati a běloši

Oficiální jazyk - francouzština (kreolizovaná forma)

Prezident - René Préval, od května 2006

Premiér - Jean-Max Bellerive, od listopadu 2009

Bývalá francouzská kolonie; která vyhlásila nezávislost v lednu 1804, se nachází v západní části ostrova Haiti (Hispaniola) ve Velkých Antilách v Karibském moři; na západě sousedí s Dominikánskou republikou. Chudá země je zmítána častými nepokoji a bouřemi i převraty. Proto jsou v zemi rozmístěny jednotky OSN.

Jde o nejchudší americkou zemi a jednu z nejchudších zemí světa. Skoro čtyři pětiny Haiťanů mají na den méně než dva dolary, přičemž více než polovina populace musí vystačit dokonce s méně než jedním dolarem na den. Inflace v roce 2008 činila 10,1%, HDP se v témže roce odhadovalo na 11,5 miliardy dolarů (přibližně 208 miliard Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám