Hlavní obsah

K terorismu se vrací až každý pátý vězeň z Guantánama

– Washington
Novinky, rei

Stále víc vězňů z Guantánama se po propuštění vrací k terorismu a dnes je to až každý pátý. S odkazem na tajnou zprávu Pentagonu to v úterý uvedla americká stanice CNN.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Věznice Guantánamo

Článek

Televize se odvolává na zdroj z Obranné zpravodajské agentury (DIA), podle něhož se zvýšil počet vězňů podezřelých nebo usvědčených z podílu na aktivitách teroristů ze 14 na 20 procent.

Jde o nárůst za necelý rok - poslední zprávu agentura zveřejnila v dubnu. Tehdy Pentagon uvedl, že se k terorismu znovu obrátilo nebo pravděpodobně vrátilo 74 z 530 lidí propuštěných od roku 2002 z věznice Guantánamo na Kubě. Od zprávy bylo propuštěno dalších asi 30 vězňů.

Na Guantánamu zůstává necelých 200 vězňů, z nichž polovina je z Jemenu. Prezident Barack Obama nařídil věznici zavřít a nedávno rozhodl o koupi zařízení ve státě Illinois, kam mají být lidé, které USA hodlají soudit, přepraveni. Ostatní vězni se vrátí většinou do svých vlastí. Po vánočním pokusu o útok na letadlo nad Detroitem Nigerijcem, jenž se školil v Jemenu, byla ale zastavena repatriace vězněných Jemenců.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Na Guantánamu věznili také abú Sajjáfa Šihrího, které se měl po propuštění stát velitelem al-Kajdy na Arabském poloostrově. 

Reklama

Výběr článků

Načítám