Hlavní obsah

Americký stát New Jersey schválil lékařské používání marihuany

Zákonodárci v americkém státě New Jersey v pondělí schválili zákon, jenž umožní chronicky nemocným pacientům užívat marihuanu. Oznámila to dnes agentura AP s tím, že se tak New Jersey stal 14. státem USA, který užívání marihuany z lékařských důvodů povoluje.

Foto: Reuters

Cannabis, čili konopí

Článek

Zákon podporuje i demokratický guvernér Jon Corzine, který by jej mohl podepsat ještě před svým odchodem z úřadu příští týden. Tím by zákon vstoupil v platnost. Opatření umožňuje pacientům a takovými chorobami jako rakovina, AIDS či roztroušená skleróza koupit si dvě unce (57 gramů) marihuany měsíčně ve státem monitorovaných lékárnách.

Podle demokratického zákonodárce Reeda Gusciory, který léta návrh zákona podporuje a prosazuje, lékařská marihuana může ulevit trpícím. Upozornil, že zatím nejsou žádné známky, že by tímto opatřením stouplo užívání marihuany všeobecně.

"Nemyslím si, že bychom měli dělat zločince z velmi nemocných a trpících v posledním stadiu," zdůraznil.

Nicméně s ohledem na obavy vyslovované kvůli případnému nárůstu zneužívání této drogy byla přijata kompromisní forma zákona - například bylo odstraněno ustanovení, že si pacienti sami mohou marihuanu pěstovat.

Příslušní pacienti budou vybaveni zvláštní dokumentací, která jim zaručí imunitu vůči zadržení či stíhání kvůli užívání marihuany. Dále zůstává trestné řízení vozidla pod vlivem marihuany. Kromě New Jersey používání marihuany k lékařským účelům povolují státy Aljaška, Kalifornie, Colorado, Havaj, Maine, Michigan, Montana, Nevada, Nové Mexiko, Oregon, Rhode Island, Vermont a Washington.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám