Hlavní obsah

Mexická narkomafie přišila obličej oběti na fotbalový míč

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexico City

Válka mezi mexickými drogovými kartely si za poslední roky vybrala tisíce životů a stává se brutálnější. Podle agentury AP to dokazuje případ 36letého Huga Hernándeze, jehož obličej našli policisté našitý na fotbalovém míči.

Foto: Daniel Aguilar , Reuters

Článek

Nález učinili na ulici ve městě Los Mochis ve státě Sinaloa, potvrdila v pátek prokuratura. Hernándezovo tělo bylo rozsekáno na sedm kusů, které policisté nacházeli na různých místech. Obličej na míči byl v plastovém pytli poblíž radnice. Na přiloženém vzkazu stálo: Šťastný Nový rok, bude tvým posledním.  

Hernándeze unesli 2. ledna v sousedním státě Sonora. Důvod není znám, ale agentura AP uvedla, že vražda je pohrůžkou drogovému kartelu Juárez. Ze státu Sinaloa pocházejí vůdcové čtyř ze šesti hlavních kartelů.

Únosy, mučení, mrzačení a vraždy, při nichž oběti přicházejí o hlavy, se v Mexiku dějí téměř denně. Od té doby, co prezident Felipe Calderón v roce 2006 zahájil boj proti obchodu s narkotiky, v zemi zemřelo přes 15 000 lidí a Mexiko tak bývá srovnáváno s Irákem, Afghánistánem a dalšími státy.

AP uvedla, že výhrůžky často zabírají. Například když byla v pátek v městě Saltillo na severu objevena mrtvola místního reportéra s varovaným vzkazem, rozhodl vydavatel jeho deníku, že o drogových válkách nic nezveřejní. Od roku 1992 v zemi odplatou za reportáže zemřelo nejméně 17 novinářů.

Související články

Výběr článků

Načítám