Hlavní obsah

Kalifornii zasáhlo silné zemětřesení bez větších následků

Zemětřesení o síle 6,5 stupně Richterovy škály zasáhlo v noci ze soboty na neděli sever Kalifornie. Podle Geologické služby USA (USGS)se epicentrum otřesů nacházelo asi 35 kilometrů severozápadně od města Ferndale v hloubce 16 kilometrů. Závažné škody nebo zranění nejsou hlášeny.

Článek

Zemětřesení bylo zaznamenáno v 16:27 místního času (01:27 SEČ). Poté následovaly tři slabé otřesy o síle do čtyř stupňů. Vlna cunami podle amerických úřadů nehrozí. Přesto se podle odhadů místních lidí jednalo o jedno z nejsilnějších zemětřesení za posledních dvacet let.

Ferndale se nachází 426 kilometrů na sever od San Franciska. Agentura AFP s odvoláním na místní média uvedla, že byla poškozena budova radnice. Na několika místech se vysypaly výlohy obchodů. Lidé byli otřeseni i kvůli výpadkům proudu, které postihly v okres Humbolt přibližně 25 000 domácností.

Slabé zemětřesení zasáhlo severokalifornskou oblast Silicon Valley již v pátek. Otřesy o síle 4,1 stupně úřady ve stejné oblasti zaznamenaly také ve čtvrtek.

Kalifornie je jednou z nejvíce seizmicky aktivních oblastí na světě. Tímto americkým státem, který se rozkládá na dvou hlavních zemských tektonických deskách, tichomořské a severoamerické, prochází více než 300 zlomů. Jen jižní Kalifornii ročně zasáhne na 10 000 zemětřesení, většina z nich je však jen velmi slabá.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám