Hlavní obsah

Znečištěná voda zabije každých osm sekund jedno dítě

Novinky, rei

Každých osm sekund ve světě zemře dítě na choroby spojené se znečištěnou vodou, protože jejich rodiče si nemohou čistou vodu dovolit. V televizi CNN to uvedla Maude Barlowová z organizace Blue Planet Project.

Článek

Podle Barlowové by měl mít přístup k nezávadné vodě každý a voda by neměla být privatizována. „Když k distribuci vody přibude motiv zisku, lidé budou umírat. Voda by měla patřit všem,“ řekla s tím, že nemá na mysli, že by měla být pro všechny zadarmo, ale měla by být spravedlivě rozdělena mezi všechny.

To podle jejích slov může zajistit jen vláda: „Poptávka je větší než dodávka, přičemž první roste a ta druhá klesá, takže dělá velký rozdíl, když rozhodneme, kdo bude vodu rozdělovat“.

CNN uvedla, že třetina světové populace trpí nedostatkem vody, přičemž OSN odhaduje, že do roku 2025 se budou s problémem potýkat dvě třetiny lidí. Tento deficit se již nyní odráží v místních a oblastních konfliktech. Například v Jemenu, jenž se nyní kvůli hrozbě al-Kajdy ocitl v centru pozornosti Západu, souvisí podle vědců až 80 procent sporů s vodou.

Debata mezi zastánci privatizace vodních zdrojů a těch, podle nichž je voda veřejným majetkem a její distribuce by měla být řízená úředně, se vleče několik let. Podle nedávné zprávy OSN však přinesla spíše další spory. Dokument uvedl, že některé privatizační programy přinesly pozitivní výsledky, ale celková bilance povzbudivá není. Podílí se na tom i neefektivní práce a nezodpovědnost veřejného sektoru, který charakterizuje disproporce mezi financováním a cenou, na což doplácejí chudí.

Reklama

Výběr článků

Načítám