Hlavní obsah

Obama přijal osobní odpovědnost za chyby v opatřeních proti teroru

• Aktualizováno

Bezpečnostní služby při vánočním pokusu o teroristický útok na americké letadlo selhaly, je třeba změnit jejich práci, uvedl ve čtvrtek americký prezident Barack Obama. Dodal, že nešlo o selhání jednotlivců, ale o systémovou chybu. Zároveň podotkl, že jako prezident za toto selhání nese osobní zodpovědnost.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Prezident Barack Obama ve West Pointu

Článek

Podle šéfa Bílého domu tajné služby nepřikládaly patřičnou pozornost informacím, které naznačovaly možnost podobného útoku. Selhala i analýza dat, které tajné služby získaly. Nedostatky Bílý dům zjistil i při tvorbě seznamů lidí, kteří by se kvůli podezření z teroristických aktivit v žádném případě neměli dostat na palubu.

Obama proto požaduje, aby v tajných službách napříště byly jasně rozdělené zodpovědnosti za zpracování informací. Zpravodajci také musejí "agresivně" sledovat stopy, které mají. Zprávy o hrozbách by napříště měly být distribuovány rychleji. Zlepšit by se také měly tvorba seznamů nežádoucích cestujících. Posílit by v budoucnu měla i bezpečnost na letištích a spolupráce Spojených států s dalšími zeměmi.

Třiadvacetiletý islámský radikál Umar Farouk Abdul Mutallab podle zástupců amerického ministerstva pro vnitřní bezpečnost prošel 25. prosince v Amsterodamu bezpečnostní kontrolou a bez potíží nastoupil do letadla mířícího do Detroitu. Při přistání se letadlo pokusil vyhodit do povětří pomocí výbušniny ukryté ve spodním prádle. Útok se mu ale nezdařil.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přitvrdily kontroly pasažerů ze zahraničí

Tělesné prohlídky a zevrubné kontroly osobních zavazadel občanů 14 států mířících v letadlech do Spojených států zavedly od pondělka americké úřady. Opatření...

Výběr článků

Načítám