Hlavní obsah

Propuštěný Američan se vrátil do práce a začal střílet, tři mrtví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

St. Louis
Aktualizováno

Nejméně tři lidi zabil a dalších pět zranil bývalý zaměstnanec závodu na výrobu elektronických součástek ABB Power v americkém St. Louis. Ve čtvrtek vstoupil do budovy podniku a začal kolem sebe střílet. Informovala o tom agentura AP. Policie komplex obklíčila a po útočníkovi pátrá.

Článek

Muž nejprve začal řádit na parkovišti před budovou, pak se přesunul dovnitř. Lidé před ním začali utíkat, řada z nich doběhla na střechu, kde čekali na záchranu. Dva z postřelených byli hospitalizování v kritickém stavu.

"Jsme přesvědčení, že podezřelý je stále uvnitř komplexu. Taktické týmy proto prohledávají postupně místnost po místnosti. Je to obrovský komplex a značně členitý. Navíc je propojený s dalším obrovským komplexem, je to pomalý metodický proces a potrvá klidně i několik hodin," uvedl policejní kapitán Sam Dotson.

Podle deníku St. Louis Post-Dispatch někteří střelbou vystrašení zaměstnanci utekli na střechu komplexu. Někdo se také ze strachu zabarikádoval uvnitř budovy. Situace podle zpráv médií vypadla zpočátku velmi chaoticky, protože kolem areálu ABB kroužila policejní auta, který podkluzovala kola na několika centimetrech čerstvého sněhu.

Postupně však policie dostala situaci pod kontrolu. Kolem komplexu pobočky ABB byl vytvořen tříkilometrový perimetr a policejní zátarasy byly vytvořeny i na přiléhající mezistátní silnici. 

Zástupci ABB střelce identifikovali jako Timothyho Herndona, jenž v podniku pracoval u výrobní linky. Jeden z pracovníků firmy policii řekl, že Herndon byl před časem propuštěn. Zda jej k činu přivedla právě tato skutečnost, nepotvrdil. Herndon také v minulosti žaloval ABB kvůli finančním ztrátám. Švýcarský strojírenský koncern ABB má pobočky ve zhruba 100 zemích a zaměstnává na 120 000 lidí.

FOTO: ČTK/AP

Herndonovi sousedi byli po zprávě, že střílení v pobočce ABB rozpoutal právě on, šokováni. Znali ho společně s jeho ženou jako přátelský pár, který vychovával malého chlapce a vzorně se staral i o svůj dům a okolí.

"Nemohl bych si přát lepšího souseda. Nikdy jsme s ním neměli problémy," řekl stanici MSNBC Glennon Meyer, jednasedmdesátiletý penzista. O problémech s prací se mu prý Herndon sice svěřil před pár lety, ale prý si nevšiml, že by ho hluboce zasáhly. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám