Hlavní obsah

CIA chystala vraždu údajného teroristy v Hamburku

Právo, vpl

Americká CIA připravovala ve spolupráci s nechvalně proslulou žoldnéřskou firmou Blackwater vraždu Němce syrského původu Mamúna Darkázánlího v Hamburku. Americký týdeník Vanity Fair dále napsal, že speciální tým obchodníka celé týdny sledoval, avšak záměr ztroskotal na „nedostatku politické vůle“.

Foto: Christian Charisius/Files , Reuters

Mamún Darkázánlí

Článek

Kdy se tak stalo, není ze zprávy úplně jasné – nejspíš v roce 2005.

Američané považují Darkázánlího za symbol německé zdrženlivosti v boji proti terorismu, uvedl autor článku Adam Ciralsky, bývalý agent CIA.

Členové vlády George W. Bushe vyčítali Berlínu, že po 11. září 2001 proti Darkázánlímu nepostupoval dostatečně důrazně. A to navzdory skutečnosti, že udržoval kontakty na al-Kajdá a znal se se třemi členy hamburské buňky kolem Muhammada Atty, jež připravila útok na USA.

Dva dny po 11. září prohledali vyšetřovatelé Spolkového kriminálního úřadu obchodníkův byt. O tři týdny později se do záležitosti vložila prokuratura. V létě 2006 přípravu obžaloby zastavila s tím, že se Darkázánlí nedopustil trestných aktivit. „Bojím se, že mě američtí agenti unesou,“ svěřil se NBC.

Reklama

Výběr článků

Načítám