Hlavní obsah

Nigerijec z letadla v Detroitu byl obviněn i z pokusu o vraždu

Washington

Mladý Nigerijec, který se o vánočních svátcích pokusil o atentát na americký letoun směřující do Detroitu, byl ve středu velkou porotou v Michiganu obviněn ze šesti závažných trestných činů. Porota ho mimo jiné viní z pokusu o vraždu a z pokusu o užití zbraně hromadného ničení za to, že chtěl vyhodit do povětří letoun se zhruba 300 lidmi na palubě. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: IntelCenter/Handout, Reuters

Omar Farúk Abdul Mutalláb

Článek

Třiadvacetiletý islámský radikál Umar Farouk Abdul Mutallab propašoval 25. prosince ve svém spodním prádla na palubu letadla z Amsterodamu do Detroitu silnou výbušninu, se kterou se pokusil vyhodit letoun do povětří. Nálož nevybuchla, patrně kvůli její závadě či atentátníkově chybě. [celá zpráva]

Jméno atentátníka přitom bylo v americké databázi asi 550 000 podezřelých teroristů, nikoli však na seznamu, podle něhož by byl nucen podrobit se pečlivější bezpečnostní prohlídce či vůbec nemohl vstoupit na palubu letu z Amsterodamu do Detroitu.

Okolnosti nezdařeného atentátu vyvolaly v USA velký rozruch a kritiku na adresu tajných služeb. Jejich ředitel Dennis Blair ve středu musel přiznat selhání rozvědky Spojených států. Zároveň slíbil, že tajné služby zvýší své úsilí, aby novým útokům v budoucnu zabránily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám