Hlavní obsah

Obamovu loňskou přísahu doprovázela hrozba atentátu

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Inaugurace prezidenta Baracka Obamy se loni v lednu odehrála ve znamení napětí a vysoké pohotovosti před teroristickým útokem. Ten signalizovaly tajné služby a označily ho za velmi reálný. Do Washingtonu se z Kanady podle jejich poznatků vydali zaútočit somálští extremisté.

Foto: Jim Young , Reuters

Barack Obama skládá přísahu

Článek

V akci byl krizový tým

Hektická aktivita trvala nejméně tři dny před ceremonií, během níž se na washingtonském Mallu očekávalo kolem miliónu lidí. Obama „nemohl dělat nic než se jen ptát a spoléhat na lidi, kteří s těmito hrozbami bojovali už léta“, upozornil list.

Ovzduší hrozícího teroristického útoku na zvoleného prezidenta prý silně dolehlo, řekl listu NYT jeho poradce David Axelrod. „Zdálo se, že je ve větším útlumu, než byl,“ řekl. Obama vynechal i rutinní nácvik inauguračního projevu.

V operační místnosti Bílého domu se sešel krizový štáb složený z jeho lidí a úzkého týmu odstupujícího prezidenta George W. Bushe.

Proti sobě tak zasedli šéfka diplomacie Condoleezza Riceová, poradce pro národní bezpečnost Stephen Hadley a jejich nástupci Hillary Clintonová a James Jones. „Strhne ho tajná služba z pódia, takže by Američané viděli svého nastupujícího prezidenta, jak mizí uprostřed svého inauguračního projevu?“ položila otázku podle svědků schůzky Clintonová. Podrobnosti ujednání list NYT nepřinesl.

Gates byl v záloze

Nicméně účastníci schůzky se shodli, aby pro případ nejhoršího zůstal v záloze ministr obrany Robert Gates, kterého Obama převzal od Bushe. Žádného jiného z nově vybraných činitelů totiž ještě neschválil Senát. Během inaugurace Gates proto odjel na neznámé místo.

Měl být připraven nejen velet, ale případně převzít i prezidentský úřad. Pokud by nastala potřeba nástupnictví, je podle ústavy šéf Pentagonu na šestém místě po viceprezidentovi, předsedkyni Sněmovny, prozatímním předsedovi Senátu a ministrech zahraničí a financí.

Klíčovým odborníkem, který krizi řešil, byl někdejší Bushův protiteroristický expert John Brennan. Jeho hypotéza se nakonec potvrdila: zpráva o hrozbě teroristického útoku byl falešný poplach. Šlo o anonym skupiny somálských extremistů, jehož cílem bylo zmařit cestu do USA konkurenční skupině jejich krajanů. „Byla to nicméně pronikavá připomínka vážnosti problému, kterému bude čelit prezident,“ řekl listu NYT Brennan, nyní druhý nejvyšší protiteroristický činitel v Bílém domě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám