Hlavní obsah

USA rozšířily seznam osob podezřelých z terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy rozšířily o desítky jmen seznamy osob, které kvůli možné teroristické činnosti podléhají zvýšené kontrole při vstupu do země, nebo do USA vůbec nesmějí přijet. S odvoláním na Bílý dům to v úterý uvedla americká média.

Článek

Od nezdařeného prosincového útoku sebevražedného nigerijského atentátníka na americký letoun byly seznamy aktualizovány, řekl mluvčí Bílého domu Bill Burton. Z hlavního registru podezřelých byly podle něj na seznamy zvlášť sledovaných osob přesunuty desítky lidí.

Americká vláda vytvořila po atentátech proti USA 11. září 2001 centrální registr TIDE (Terrorist Identities Datamart Environment). Jednotlivé tajné služby jako CIA a FBI dávají správcům registru údaje o známých a podezřelých osobách spojovaných s terorismem.

Registr se průběžně vyhodnocuje a některé osoby jsou přeřazovány na seznamy lidí, kteří pak podléhají zvýšeným osobním kontrolám na letištích či do USA vůbec nesmějí přiletět. Údajně nesmí do USA 4000 lidí.

Zpráva o zvýšení počtu zvlášť sledovaných osob přišla krátce před úterním jednáním prezidenta Baracka Obamy s šéfy amerických tajných služeb a členy vlády o tom, jak zabránit opakování nedávného pokusu o teroristický útok v letounu směřujícím z Evropy do USA. Obama po tomto incidentu kritizoval práci tajných služeb, hlavně jejich koordinaci.

Reklama

Související témata:

Související články

USA přitvrdily kontroly pasažerů ze zahraničí

Tělesné prohlídky a zevrubné kontroly osobních zavazadel občanů 14 států mířících v letadlech do Spojených států zavedly od pondělka americké úřady. Opatření...

Výběr článků

Načítám