Hlavní obsah

USA po 22 letech zrušily zákaz pro přistěhovalce s AIDS

Novinky, rei
Washington

Spojené státy zrušily zákaz vstupu do země pro přistěhovalce s virem HIV či už rozvinutou nemocí AIDS. Stalo se tak po 22 letech, informovala stanice BBC. Zákaz přestal platit v pondělí.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Podle prezidenta Baracka Obamy se zákaz neslučoval s plány Washingtonu vést boj proti pandemii choroby. USA mají v roce 2012 hostit konferenci o HIV/AIDS, jež se koná pravidelně dvakrát do roka. Obama už v říjnu řekl, že zákaz vyplývá spíše z obav než ze skutečnosti.

Zákaz byl zaveden v 80. letech, kdy vrcholila panika v souvislosti s šířením AIDS. Spojené státy se tehdy přiřadily ke skupině dvanácti zemí, které nemocné HIV či AIDS nepřijímaly. Patřila mezi například Libye či Saúdská Arábie.

AIDS
Jedno z nejnebezpečnějších onemocnění způsobuje virus HIV, který je znám teprve od 80. let 20. století. Přežívá v tekutinách, vyšší teploty a sucho ho rychle zabíjejí.
Vir v těle napadá skupinu bílých krvinek tzv. T lymfocytů, v nichž se množí. Tyto buňky pak zabíjí. Snížení počtu těchto krvinek vede k vážnému selhání imunity a nemocný se mnohem snadněji nakazí běžnými nemoci, s nimiž si tělo zdravého člověka hravě poradí.
Nakažení se projeví příznaky podobnými chřipce či mononukléóze. Ty brzy odezní a následuje latentní fáze, v níž se virus v těle množí ale nezpůsobuje žádné příznaky. Tato fáze trvá zhruba 10 let, člověk je ale po celou dobu nosičem viru a šíří ho dál.
Pak nemoc propukne. Člověk rychle hubne a trápí ho průjmy, je unavený. K tomu se přidávají záněty kůže, zduření mízních uzlin. Pacient většinou umírá na zápal plic či některý typ nádorového onemocnění.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Reklama

Výběr článků

Načítám