Hlavní obsah

Rom z Česka za nejasných okolností zemřel v kanadské vazbě

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toronto

Za dosud nevyjasněných okolností zemřel začátkem prosince v kanadské detenční vazbě 31letý český Rom Jan Szamko. Dva dny předtím se měl vrátit do Česka. Okolnosti jeho smrti vyšetřují kanadské úřady.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Na nenadálé úmrtí neúspěšného žadatele o azyl v Kanadě upozornil mezi svátky tamní list Toronto Star. Podle něj zemřel Szamko v torontském detenčním zařízení, kde jsou neúspěšní žadatelé o azyl drženi před deportací do vlasti.

„O tom úmrtí jsme byli informováni kanadskou stranou 10. prosince,“ potvrdil Právu Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí. „Od té doby je náš konzulát v Torontu v pravidelném kontaktu s pozůstalými i kanadskými úřady,“ dodal s tím, že příčina úmrtí je předmětem vyšetřování kanadských orgánů.

Szamko měl být deportován do Česka 6. prosince, ale jeho cesta byla podle ministerstva zahraničí odložena na pozdější dobu. „Tělo zesnulého by mělo být převezeno v nejbližší době zpět do Čech. Náklady na převoz jsou částečně hrazeny kanadskou stranou,“ upřesnil Beneš.

Příbuzní verzi o smrti neveří

Do detenční vazby se Szamko údajně dostal jako každý, kdo má být deportován zpět do země původu.

Tovární dělník Szamko byl podle deníku Toronto Star nalezen ve své cele mrtvý 8. prosince večer. Český konzulát v Torontu má však poněkud odlišné informace.

„Podle nám dostupných informací zemřel český státní občan Jan Szamko dne 9. 12. 2009 v Metro West Detention Centre v Torontu. Jeho úmrtí je předmětem vyšetřování, a proto se k případu nemůžeme podrobněji vyjádřit,“ sdělil Právu vicekonzul Jiří Šlais.

Podle Toronto Star se příbuzní o Szamkově smrti dozvěděli 9. prosince po poledni od tamní policie. „Neřekli nám, že neopustil Kanadu. Neřekli nám nic,“ citoval list jeho švagra Andreje Baloga. „Nevíme, na co zemřel. Nevěříme, že mu náhle selhalo srdce,“ dodal pro kanadský list Balog.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám