Hlavní obsah

Vyšetřovatelé zveřejnili fotografie výbušniny v Nigerijcově spodním prádle

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americké úřady v úterý zveřejnily fotografie materiálu, s nímž chtěl 23letý Nigerijec Omar Farúk Abdul Mutalláb minulý týden vyhodit do povětří letadlo na trase Amsterdam - Detroit. Fotografie na svých internetových stránkách publikovala stanice ABC.

Foto: Profimedia.cz

Mutalláb měl výbušninu připevněnou ke spodnímu prádlu.

Článek

Omar Farúk Abdul Mutalláb pronesl v první vánoční svátek do Airbusu A330 společnosti Northwest Airlines 80 gramů vysoce výbušného prášku PETN. Odborníci od té doby debatují, jaké škody by výbuch způsobil. Podle stanice CNN by zničil i větší letadlo, někteří odborníci tvrdí, že by v plášti letadla zůstala jen menší díra.

Stejnou látku chtěl v roce 2001 použít Richard Reid na trase Paříž - Miami. Také jeho pokus o atentát selhal. Výbušninu měl umístěnou v botě. Mutalláb měl u sebe dvojnásobné množství.

Foto: Profimedia.cz

Shořela jen část výbušného prášku.

K detonaci PETN mu měla posloužit stříkačka naplněná tekutinou, kterou se snažil vstříknout do prášku přišitého v kondomu či sáčku ke spodnímu prádlu. Hrozba tragédie byla odvrácena jenom díky tomu, že mu tato roznětka selhala a shořela pouze část materiálu. Plamene si všiml spolucestující, který ho s ostatními zlikvidoval a Mutallába zneškodnil. Cestující též popsali, že materiál vydával praskavé zvuky.

Na palubě letadla bylo 290 lidí. Mladý Nigerijec leží s popáleninami na klinice v Michiganu.

Mezitím vyšlo najevo, že tento syn předního nigerijského bankéře nestudoval jen v Londýně, ale donedávna také při australské univerzitě v Dubaji, a dvakrát pobýval v Jemenu. Ten by se podle USA mohl stát novou baštou al-Kajdy. Washington tam proto před časem vyslal své vojenské instruktory. [celá zpráva]

Foto: IntelCenter/Handout, Reuters

Omar Farúk Abdul Mutalláb

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám