Hlavní obsah

V Argentině oddali první homosexuální pár v Latinské Americe

Novinky, rei
Buenos Aires

V Argentině v pondělí oddali první homosexuální pár v dějinách Latinské Ameriky. José María Di Bello a Alex Freyre se vzali v Ushuaie, hlavním městě jižního státu Tierra del Fuego. Uvedla to agentura AP.

Článek

Sňatku přihlíželi i zástupci obou vlád. Pár původně chtěl svatbu počátkem měsíce v Buenos Aires, ale tu na poslední chvíli zrušil zamítavý verdikt soudkyně. [celá zpráva]

Argentinská ústava nespecifikuje manželství jako svazek muže a ženy a jeho definici prakticky nechává na provinčních úřadech, uvedla AP.

Pár se nakonec vydal do nejjižnějšího města v jižní Americe, kde je blíže na Antarktidu než do argentinské metropole. „Moje kolena se nepřestávala třást. Jsme prvním homosexuálním párem v Latinské Americe, který se vzal,“ řekl 41letý Di Bello.

Zástupce federální vlády nazval sňatek historickým a státní guvernérka doplnila, že svatby osob stejného pohlaví jsou znamením pokroku v oblasti lidských práv a ona je ráda, že se ta první uskutečnila v Tierra del Fuego.

Di Bello pracuje pro Červený kříž a o dva roky mladší Freyre je výkonným ředitelem Nadace AIDS v Buenos Aires. Oba jsou HIV pozitivní.

Reklama

Výběr článků

Načítám