Hlavní obsah

Obama nařídil přehodnotit kontroly na letištích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Barack Obama nařídil přehodnotit bezpečnostní opatření na letištích. Uvedla to BBC. Vyzval k tomu poté, co se třiadvacetiletý Nigerijec pokusil v pátek vyhodit do povětří letoun na trase z Amsterodamu do Detroitu.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

USA už v sobotu požádaly ostatní letiště včetně toho v Praze Ruzyni, aby zpřísnila bezpečnostní opatření u letů do USA. [celá zpráva]

Obamův mluvčí Robet Gibbs řekl, že prezident by rád věděl, jak se mladíkovi podařilo projít s výbušninou při nástupu do letadla. Muž letěl z nigerijského Lagosu do Amsterodamu a pak do USA. Výbušninu měl schovanou v kondomu ve spodním prádle.

Foto: HO, Reuters

Umar Farouk Abdul Mutallab

Podle Obamy by se měl znovu projít seznam podezřelých osob. Například v tom, kde jsou osoby s "nízkým rizikem" je 550 000 jmen. Na něm byl i muž, který se pokusil na letadlo zaútočit.

Letiště v Amsterodamu sdělilo, že muž prošel běžnou kontrolou - tedy detektorem kovů a jeho zavazadlo projelo rentgenem.

Umar Farouk Abdulmutallab byl navíc dva roky na seznamu spolupracovníků teroristických organizací, jeho čin byl ale podle vyšetřovatelů zřejmě jen jeho dílem. Jeho otec, nigerijský bankéř, se v neděli ozval a řekl, že úřady už před měsícem varoval před chováním svého syna. [celá zpráva]

Letos v listopadu přišel na americké velvyslanectví v Abuji, aby vyjádřil znepokojení ohledně svého syna. Informace, které úředníkům poskytl, ale prý nebyly dostatečné, aby úřady zrušily muži vízum.

Reklama

Výběr článků

Načítám