Hlavní obsah

Spojené státy obvinily 23letého Nigerijce z pokusu zničit letadlo

– Detroit

Třiadvacetiletý Nigerijec, který tvrdí, že má vazby na teroristickou síť Al-Káida, byl v sobotu v USA obviněn z pokusu zničit letadlo typu Airbus A330 americké společnosti Northwest Airlines. Muž identifikovaný jako Umar Farouk Abdul Mutallab byl po neúspěšném útoku před přistáním na detroitském letišti zadržen.

Foto: HO, Reuters

Umar Farouk Abdul Mutallab

Článek

Obvinění z pokusu zničit letadlo si Mutallab vyslechl přímo v nemocnici, kde se léčí z popálenin, které při pokusu o odpálení nálože v letadle utrpěl. Před soudce v nemocničním konferenčním sále ho přivezli na kolečkovém lůžku v zeleném nemocničním pyžamu a modrých ponožkách a Mutallab se usmíval, když se ho soudce ptal, zda chápe, jaké obvinění je proti němu vzneseno.

"Ano, rozumím," odpověděl anglicky. Soudce poté oznámil, že mu bude přidělen veřejný obhájce a termín prvního slyšení stanovil na 8. ledna 2010.

Jak v neděli uvedla agentura Reuters, americká vláda měla o Mutallabovi a jeho aktivitách záznam od letošního listopadu v centrálním registru špionáže sbírajícím údaje o známých a podezřelých osobách ve spojení s terorismem. K dispozici ale neměla dostatek negativních informací, které by umožnily jeho zařazení na seznam osob vyloučených z letecké přepravy do USA.

Cestující v USA chtěl odpálit letadlo, nálož ale selhalaVideo: ČTK

Ve zmíněném registru jsou záznamy o více než půl miliónu osob, z nichž méně než 4 000 jsou na seznamu těch, kdo do USA nesmějí přiletět, upřesňuje Reuters s odvoláním na oficiálního činitele, který si nepřál být jmenován.

Varování od otce útočníka

Podle agentury AP ovšem americké úřady dostaly varování i od Mutallabova otce, který je v Nigérii váženým bankéřem. Letos v listopadu přišel na americké velvyslanectví v Abuji, aby vyjádřil znepokojení ohledně svého syna. Informace, které úředníkům poskytl, ale prý nebyly dostatečné, aby U.S ke zrušení Mutallabova amerického víza, které dostal v červnu 2008 a bylo platné do června 2010.

Mutallab se o teroristický útok pokusil v pátek na 1. svátek vánoční v letadle, které s téměř 300 lidmi na palubě mířilo z Amsterodamu do Detroitu. Před přistáním v USA se pokusil odpálit na svém těle nálož, která však selhala. Podle amerických médií použil útočník novou techniku, která je nezjistitelná rentgenem.

Zpřísnění kontrol i za cenu zdržení

Britské, francouzské, italské, nizozemské a španělské úřady vzápětí podle tiskových agentur nařídily zpřísnit i za cenu zdržení bezpečnostní opatření při odbavování letů do USA. Incident začaly vyšetřovat speciální americké a nigerijské služby, přidali se i Britové.  

Reklama

Výběr článků

Načítám