Hlavní obsah

Cestující v USA chtěl odpálit letadlo, nálož ale selhala

Novinky, toh
Detroit
Aktualizováno

Cestující v letadle společnosti Delta Airlines na trase z Amsterodamu do Detroitu v pátek večer chtěl odpálit letadlo. Nálož ale selhala. Tvrdí to podle agentury AP úředník z americké protiteroristické jednotky. Bílý dům uvedl, že jde o pokus o teroristický čin. Agentury původně uvedly, že muž odpálil zábavní pyrotechniku. Několik lidí se zranilo ve zmatku, který po jeho pokusu následoval.

Cestující v USA chtěl odpálit letadlo, nálož ale selhalaVideo: ČTK

 
Článek

Incident se stal v letadle Airbus 330 asi 20 minut před přistáním v americkém městě. "Začala křičet nějaká žena, otočil jsem se viděl, kouř a potom vyšlehl plamen," popsal CNN jeden z pasažérů.

Muže se posádce a cestujícím podařilo zneškodnit a požár uhasit.

Muž byl při pokusu těžce popálen. Jde o třiadvacetiletého Nigerijce Abdula Farouka Abdulmutallaba. Během vyšetřování řekl, že je napojen na sít al- Kajdá. "Rozumím tomu tak, že...(muž) má vazbu na al-Kajdu, určitě vazby na extrémní terorismus, a jeho jméno dost rychle vyskočilo v databázi amerických zpravodajských služeb," řekl člen parlamentního výboru pro vnitřní bezpečnost Peter King. Jméno ale nebylo na seznamu osob, kterým by měl být zapovězen přístup dop letadel.

Výbušnina, směs střelného prachu a  neznámé tekutiny, prý byla získána v Jemenu spolu s instrukcemi, kdy ji použít.

Policie nyní šetří, kde měl muž výbušninu schovanou, jak mohl s výbušninou projít na letišti v nizozemském Amsterodamu a také to, proč čekal až na konec letu, než k činu přistoupil. Muž letěl z nigerijského Lagosu, v Amsterodamu pouze přestupoval. Podle některých informací studoval na univerzitě v Londýně.

Agenti také ověřují, zda incident měla opravdu na svědomí al-Kajdá nebo muž jednal sám.

Na palubě stroje bylo celkem 278 cestujících a 11 členů posádky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám