Hlavní obsah

Obama uspěl, americký Senát schválil reformu zdravotnictví

Washington
Aktualizováno

Američtí senátoři ve čtvrtek schválili reformu zdravotnictví, kterou prosazoval americký prezindet Barack Obama. Jde o jeden z největších zásahů do zdravotního systému v historii země. Dohoda se týká mimo jiné 31 miliónů nepojištěných Američanů.

Článek

Pro reformu nakonec hlasovalo 60 senátorů, 39 bylo proti. Senátoři hlasovali podle své stranické příslušnosti, pro byli demokraté, proti republikáni. Republikáni tvrdí, že reforma je nákladná a omezuje základní lidské svobody. V Senátu proto dokument vyvolal bouřlivou debatu již několik měsíců před hlasováním.

Reforma umožní, aby zdravotní péči dostávalo i 31 miliónů Američanů, kteří nemají zdravotní pojištění

Reformu považuje Barack Obama za jednu z priorit svého působení v úřadu.

Reforma byla už 7. prosince schválena v dolní komoře Kongresu. Sněmovna reprezentantů ji ale schválila v jiné podobě, která je podle agentury Reuters nákladnější a zahrnuje odlišný přístup k daním, umělému přerušení těhotenství a ke zdravotnímu pojištění. Sněmovna počítala s zvýšením daně z příjmů bohatých Američanů. Obě komory také přistoupily odlišně o citlivé otázce potratů, sněmovní návrh přísněji omezuje jejich úhrady. Sněmovna nabízí také možnost, aby si pacienti vybírali péči.  

Jednání obou komor o konečném znění zákona o reformě má začít příští měsíc.

Reforma zdravotnictví je v domácí polictice USA nejsledovanější Obamův projekt a hlavní faktor, na jehož základě Američané prezidenta posuzují. Představuje největší změnu zdravotnického systému Spojených států od roku 1965.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám