Hlavní obsah

Další výrobce stahuje v USA vakcíny proti viru H1N1

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chicago

Firma MedImmune, která patří pod farmaceutický koncern AstraZeneca, stahuje z trhu vakcínu proti takzvané prasečí chřipce, protože přípravek prý ztrácí počáteční účinnost. V úterý to oznámil americký Úřad pro potraviny a léky (FDA).

Foto: Bradley C. Bower, Reuters

Článek

Podle šéfa jeho oddělení výzkumu vakcín Normana Baylora se má rozhodnutí týkat 4,7 miliónu dávek vakcín ve formě nosního spreje. Na skladech už je ale jenom 3000 dávek, zbytek byl distribuován v říjnu a listopadu, kdy byl přípravek účinný. FDA tvrdí, že se lidé, kteří byli naočkováni touto cestou, nemusí nechat přeočkovat.

MedImmune je už druhý výrobce, který stahuje vakcínu proti chřipkovému viru H1N1 z trhu. 15. prosince učinila z téhož důvodu totéž firma Sanofi-Aventis. V jejím případě šlo o 800 000 dávek určených k očkování dětí.

Zástupce MedImmune tvrdí, že při zahájení distribuce měly vakcíny náležitou účinnost, ale že se při náhodných testech přišlo na to, že se po několika měsících působivost snížila.

Společnost zatím distribuovala 20 miliónů vakcinačních dávek, tedy polovinu svého kontraktu s americkou vládou. Stahované vakcíny byly prý vyrobeny mezi prvními a většina z nich už byla aplikována.

Reklama

Výběr článků

Načítám