Hlavní obsah

Uneseného kolumbijského guvernéra našli s proříznutým hrdlem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bogotá

Guvernér jihokolumbijského státu Caquetá, jehož v pondělí unesli levicoví povstalci, byl v úterý nalezen mrtev s proříznutým hrdlem. Tělo 69letého Luise Franciska Cuéllara bylo v džungli nedaleko Florencie, v níž byl ze svého domu unesen. Byl to únos nejvyššího kolumbijského politika od roku 2002.

Foto: Reuters

Luis Francisco Cuéllar

Článek

V televizi Cuéllarovu smrt oznámil prezident Álvaro Uribe. Řekl, že není jasné, kdy byl guvernér zabit. Do hor v okolí Florencie po únoscích i rukojmím pátralo 2000 vojáků a policistů. Armádní velitelé prezidentovi řekli, že kvůli nasazení velkého počtu pronásledovatelů se únosci rozhodli guvernéra zabít bez střelby.

Do Cuéllarova domu si v pondělí s pomocí výbušnin prorazilo cestu asi deset mužů ve vojenských uniformách. V dodávce guvernéra dovezli k horám za Florencií, kde auto nechali. Policie našla jeho ohořelý vrak.

Uribe, který ztratil otce při únosu v roce 1983, pak nařídil vojsku, aby guvernéra osvobodilo. Ministr obrany Gabriel Silva vyhlásil odměnu 500 000 dolarů za informaci, která by vedla ke Cuéllarovu osvobození. Únos připsal Revolučním ozbrojeným silám Kolumbie (FARC), které se ale k akci zatím nepřihlásily.

Guvernér byl kvůli výkupnému od roku 1987 unesen už čtyřikrát. Jeho žena řekla, že ho únosci drželi vždy dva až sedm měsíců. Nepamatovala si, jak vysoké výkupné bylo za manžela zaplaceno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám