Hlavní obsah

Obama usiluje o převrat na Kubě, řekl Castro

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havana

Kubánský prezident Raúl Castro v neděli naznačil možný konec nadějí na urovnání vztahů se Spojenými státy. Při vystoupení v parlamentu uvedl, že administrativa prezidenta Baracka Obamy usiluje o svržení komunistického režimu na Kubě. Vláda Castrovým prostřednictvím rovněž poprvé přiznala zatčení amerického obchodníka kubánskými úřady.

Foto: Enrique De La Osa , Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Článek

„Spojené státy nepřestanou se snahou zničit revoluci a změnit náš ekonomický a sociální režim. V posledních týdnech jsme byli svědky stupňování snah v této oblasti ze strany nové administrativy. Otevřenému i skrytému podvracení Kuby dodávají nový dech,“ uvedl podle agentury AP Castro před poslanci.

Castro potvrdil zatčení amerického obchodníka, který se podle jeho slov snažil o rozšíření komunikační satelitní sítě lidem, které USA chtěly postavit proti vládě. Americké ministerstvo zahraničí zatčení z 5. prosince potvrdilo už dříve, ale údajně s ohledem na soukromí odmítlo zveřejnit jméno zadrženého. Americkým diplomatům v Havaně byl kontakt s ním zamítnut.

Podle Castra Američané letos z rozpočtu vyčlenili téměř 55 miliónů dolarů na podporu „takzvané demokracie, obranu lidských práv a rozhlasovou a televizní agresi vůči Kubě“.

Castro nicméně Obamovi zopakoval nabídku na společnou schůzku. Formální vztahy obou zemí zůstávají téměř půl století zmražené. Neformální styky byly zahájeny s letošním nástupem Baracka Obamy do Bílého domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám