Hlavní obsah

USA s Ruskem jednají o válce v kyberprostoru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Spojené státy zahájily s Ruskem jednání o útocích v kyberprostoru a bezpečnostních rizících spojených s virtuálním světem. Podle listu The New York Times zastávají sice obě strany rozdílná stanoviska, ale samotný fakt, že USA na Ruskou nabídku kývly, svědčí o novém přístupu Washingtonu k problematice po příchodu Baracka Obamy do Bílého domu.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Článek

Podle NY Times narostl počet internetových útoků na počítačové systémy armády, vlády a správy na několik tisíc denně. Hackeři zůstanou obvykle nevypátráni. Obama nařídil přehodnotit strategii proti nim hned po nástupu do úřadu a chystá se ustanovit zvláštní úřad, který by problematiku řešil. Dosud spadala pod oddělení FBI.

Ruská delegace vedená generálem Vladislavem Šersťjukem, náměstkem bezpečnostní rady ruské federace, jednala podle deníku ve Washingtonu minulý měsíc. Jednání podle listu znamenala průlom, který potvrdila účast USA v Ženevě před dvěma týdny, kde Spojené státy o bezpečnosti v kyberprostoru jednaly se zástupci výboru OSN pro odzbrojení a mezinárodní bezpečnost. Washington dosud trval na tom, že bude záležitost probírat s výborem pro ekonomické záležitosti.

Rusové už dlouho žádali mezinárodní dohodu podobnou té o šíření jaderných, chemických či biologických zbraní. Spojené státy se bránily s argumentem, že je nemožné stanovit hranici mezi komerčním a vojenským využitím softwaru i hardwaru.

Nejmenovaný představitel amerického ministerstva zahraničí ale deníku řekl, že postoje obou zemí se liší. Zatímco se Rusové soustředí na dohodu, která by omezila vývoj zbraní, Američané doufají v posílení mezinárodní spolupráce proti zločinu na internetu. Lepší obrana proti hackerům bude podle nich znamenat i posílení ochrany armádních počítačových systémů.

Reklama

Výběr článků

Načítám