Hlavní obsah

V Ohiu popravili vězně nevyzkoušenou metodou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Columbus
Aktualizováno

V Ohiu v úterý popravili vězně za pomocí injekce s anestetikem, které dosud hojně využívali hlavně k usmrcování zvířat. Metoda nebyla nikdy vyzkoušena na lidech, což se nelíbí ochráncům práv.

Článek

V USA se dosud injekčně popravovalo směsí tří látek. Jednapadesátiletý Kenneth Biros byl usmrcen pouze s pomocí silné dávky thiopentalu sodného, který je jednou ze složek dosud užívaných sér.

Kdyby metoda selhala, píchli by mu další injekci s dalšími dvěma složkami midazolamem a hydromorfonem.

O účincích těchto látek ve velkých dávkách se toho moc neví.

Birosovu právníkovi Timu Sweeneymu se způsob popravy nelíbil. „Je to opravdové experimentování. Nová metoda musí být důkladněji posouzena, než může být použita,“ řekl. Předminulý týden nicméně popravu povolil federální soud.

Podle Norimberského kodexu, který byl přijat po nacistických excesech, se musí lékaři při experimentování na lidech řídit přísnými pravidly. Tím základním je dobrovolný souhlas pokusné osoby. Popravy ale kodex nezahrnuje.

V jiných zemích nebo v jakémkoliv lékařském oboru by platila různá omezení ohledně expertimentování na lidech. Nikdy by to nebylo dovoleno.
Richard Dieter, ředitel Informačního centra trestu smrti ve Washingtonu

Ohio zvolilo novou metodu poté, co se v září nezdařila už třetí poprava za poslední tři roky. Romellu Broomovi, usvědčenému za znásilnění a vraždu, se snažili dvě hodiny nalézt žílu, s čímž se popravčím zoufale snažil pomoct i samotný odsouzenec. Nakonec musel být v rozporu s předpisy přivolán doktor, ale ani ten nepomohl. Po osmnácti pokusech vrátili zdrceného Brooma do cely, kde na popravu stále čeká.

Kritikové uvedli, že Biros byl jako první vybrán, protože vzbudí u veřejnosti velmi málo sympatií. V roce 1991 zabil 22letou ženu, které nabídl, že ji sveze. Její tělo pak rozřezal a jeho části zakopal na různých místech v severovýchodním Ohiu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám