Hlavní obsah

Milionářská loď pro vesmírné turisty SpaceShipTwo se ukázala v Kalifornii

– Los Angeles

O tom, že soukromý sektor to myslí s dobýváním vesmíru opravdu vážně, ujistil veřejnost v pondělí britský miliardář Richard Branson, který představil vesmírnou loď SpaceShipTwo. Letenka do vesmíru stojí v přepočtu 3,5 miliónu korun a už si ji zarezervovalo kolem 300 zájemců. Americká média uvedla představení otázkou: Kdo potřebuje NASA?

Článek

"Rád dělám věci, na něž mohu být hrdý a které přinášejí revoluci do průmyslu. Po našem vstupu už ve vesmírném oboru nebude pouze NASA (americký Národní úřad pro letectví a vesmír)," řekl Branson na letecké základně Mojave, kde byl stroj představen. Nápad posílat lidi do vesmíru prý měl, když se díval na první přistání lidí na Měsíci. "Tehdy jsem si řekl, že jednou bude řada na mně," řekl Branson.

 První komerční start je naplánován až na rok 2011. Během příštích osmnácti měsíců bude probíhat testování lodi SpaceShipTwo a také budování kosmodromu, jehož výstavba začala letos v Novém Mexiku v rámci projektu Virgin Galactic.

Nástupce prototypu SpaceShipOne

Konstrukce vesmírné turistické lodi je založena na technologii použité u letounu SpaceShipOne, jemuž se jako prvnímu stroji nevládní organizace podařilo v roce 2004 překročit hranici vesmíru, tedy 100 kilometrů nad zemským povrchem.

Její následník je dvakrát tak velký. Je dlouhý 18 metrů a bude v něm místo pro dva piloty a šest pasažérů. Ty čeká zkušenost ze šestiminutového beztížného stavu.

Nové Mexiko investovalo skoro 200 miliónů dolarů (3,5 miliardy korun) do základny v Uphamu, z níž by měla loď startovat. Její součástí bude tříkilometrová dráha, terminál a hangár.

Projekt je dílem Bransonovy společnosti Virgin Galactic, která má v tomto smyslu několik konkurentů. Je si ale jistá, že na trhu bude první.

Čím víc zaplatíte, tím dřív poletíte

Místa v lodi už prodává cestovní kancelář v Portlandu. Její ředitelka Pamela Hurleyová-Moserová řekla, že několik klientů zaplatilo za rezervaci od 20 000 do 200 000 dolarů. "Čím víc zaplatíte, tím dřív poletíte," vysvětlila. Ekonomická krize podle Bransona na jeho podnik nemá žádný vliv, jelikož ani jeden z 300 lidí, kteří si let zarezervovali, zatím objednávku nezrušil. Prvním z cestujících bude Branson s rodinou a spolu s nimi se do vesmíru vydá konstruktér lodi Američan Burt Rutan.

Podle předpokladů ji vynese do výšky asi 15 kilometrů nosné letadlo, pak loď rychlostí přes 4000 kilometrů za hodinu vystoupá do výšky 110 kilometrů a se složenými křídly pak bude klesat k zemi. Branson návrat lodi přirovnal ke klesání gigantického badmintonového míčku. Při letu se cestující budou moci zvednout ze sedadel a pozorovat Zemi okénky.

Po oficiálním pondělním představení byla SpaceShipTwo překřtěna na Virgin Space Ship. Přítomni byli guvernéři Kalifornie a Nového Mexika Arnold Schwarzenegger a Bill Richardson.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám