Hlavní obsah

Na mezistátní večeři do Bílého domu se dostal nezvaný pár

Washington

Americká tajná služba vyšetřuje, jak se na oficiální mezistátní večeři do Bílého domu mohli dostat nezvaní hosté. Manželskému páru z Virginie se totiž v úterý večer podařilo proklouznout ke slavnostní tabuli, kterou na počest indického premiéra přichystal americký prezident Barack Obama. Informovaly o tom zpravodajské agentury.

Článek

Michaele a Tareq Salahiovi nebyli na seznamu hostů. Přesto do Bílého domu na večeři pronikli. Podle mluvčího tajné služby Eda Donovana ale Obamovi žádné nebezpečí nehrozilo. "Narušitelé" večírku totiž prý museli projít stejnou kontrolou, která má za úkol odhalit případné zbraně, jako tři stovky pozvaných.

Tajná služba se o trhlině v ostraze dozvěděla ve středu poté, co se jí začala vyptávat média. Salahiovi se totiž se svým kouskem pochlubili na internetu. Jedna z mnoha fotografií ze státnického večírku, které se objevily na FaceBooku Michaele Salahiové, ukazuje pár s usmívajícím se americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Na jiném snímku je zas dvojice s Obamovým blízkým spolupracovníkem Rahmem Emanuelem či washingtonským starostou Adrianem Fentym.

"Byla jsem poctěna pozváním na státní večeři, kterou pořádal prezident Obama s první dámou na počest Indie," uvedla Salahiová na svém FaceBooku.

Donovan nechtěl sdělit, jestli tajná služba pár kontaktovala. Neuvedl, jak dlouho dvojice v Bílém domě pobývala. Postup ostrahy se nyní prověřuje. Z prvotních zjištění vyplývá, že kontrolní stanoviště nepostupovalo podle pravidel a řádně se neujistilo, jestli dvojice je uvedena na seznamu hostů. "Je důležité poznamenat, že prošli všemi bezpečnostními kontrolami jako všichni ostatní hosté," řekl Donovan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám