Hlavní obsah

Americký Senát pustil zdravotnickou reformu do diskuze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Senát se v neděli vyslovil pro zahájení debaty o historické reformě zdravotního systému, kterou prosazuje Barack Obama. Je to druhé vítězství prezidenta na cestě za reformou. Počátkem listopadu schválila návrh zákona o zdravotní péči Sněmovna reprezentantů.

Článek

V Senátu v neděli hlasovalo pro návrh 60 senátorů, což byl minimální počet nutný pro jeho schválení. K 58 demokratickým senátorům se přidali dva nezávislí. Proti návrhu se vyslovilo 39 republikánských senátorů, jeden nehlasoval. Horní komora Kongresu se tak v této otázce rozdělila přísně podle stranické příslušnosti.

Diskuze v Senátu začne 30 listopadu a očekává se, že bude trvat tři týdny.

Sněmovna reprezentantů přijala nedávno vlastní verzi a předloha v ní prošla jen těsně: vyslovilo se pro ni 220 zákonodárců, 215 bylo proti. Oba texty bude třeba sladit, než bude moci finální dokument podepsat Barack Obama.  

Reforma zdravotnictví je hlavní úkol, který si Obama v domácí politice dal. Zákon má zpřístupnit zdravotní péči miliónům nepojištěných Američanů. Podle různých údajů pojištění v zemi nemá 30 až 46 miliónů lidí. Návrh normy vznikl po několikaměsíčním vyjednávání a obsahuje mimo jiné možnost veřejného pojištění, jímž chce vláda konkurovat komerčním pojišťovnám a zvýšit tak dostupnost zdravotního pojištění. 

Náklady na reformu by měly být podle Obamy nižší než 900 miliard dolarů v následujících deseti letech a neměly by dále zvyšovat deficit USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám