Hlavní obsah

Špionážní skandál zmrazil peruánsko-chilské vztahy

Novinky, BBC,
Singapur/Lima

Špionážní skandál mezi Peru a Chile zmrazil vztahy obou latinskoamerických zemí. Peruánský prezident Alan Garcia se v sobotu rozhodl opustit singapurský summit zemí omývaných Pacifikem a zrušil nedělní jednání se svým chilským protějškem na summitu zemí APEC. V Peru zadrželi dva chilské důstojníky, kteří jsou obviněni ze špionáže.

Článek

Oba Chilané údajně upláceli peruánského důstojníka letectva Victora Arizu Mendozu, aby jim poskytoval tajné informace. Mendoza byl také zatčen a obviněn ze špionáže. Tento muž dříve pracoval na peruánském velvyslanectví v Santiagu de Chile. Ariza se přiznal, že se podílel na vyzrazení tajných informací a praní špinavých peněz ve prospěch Chile a že za své služby dostával měsíčně 3000 dolarů (51 000 korun).

Podle ČTK byl zadržen ještě druhý voják, jehož totožnost nebyla zveřejněna.

Peruánský prezident svůj odchod ze summitu zdůvodnil slovy: „Vracím se o 24 hodin dřív, než bylo plánováno, abych získal přesné a kompletní informace a mohl se k nim z Peru vyjádřit.“

Peru také odvolalo svého velvyslance ze Santiaga de Chile. Šéf peruánské diplomacie José Antonio García čin označil za "nepřátelský a útočný". Požaduje po Chile vyšetření aféry a potrestání těch, kdož dali ke špionáži příkaz. Chilský ministr zahraničí Mariano Fernández v Singapuru řekl novinářům, že Chile "není zapojeno do žádné špionáže a obvinění tohoto druhu odmítá".

Mezi oběma zeměmi panuje léta napětí. Od 19. století mají hraniční spory, kvůli kterým spolu i válčily. Spory se týkají i námořní hranice. Peru kvůli ní hnalo loni Chile před mezinárodní soud do Haagu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám