Hlavní obsah

Americký velvyslanec v Kábulu je proti vyslání posil do Afghánistánu

Novinky, Alex Švamberk
Washington

Americký prezident Barack Obama vedl ve středu už osmé jednání o případném vyslání posil do Afghánistánu, o které žádá velitel mezinárodních sil. Kartami zamíchal i americký velvyslanec v Kábulu Karl Eikenberry, který poslal do Bílého domu tajnou depeši, v níž se staví proti vyslání posil. Uvedly to listy Washington Post a New York Times.

Článek

Eikenberry, který byl po dva roky nejvyšším velitelem amerických jednotek v Afghánistánu, se vyslovil proti vyslání posil, protože má pochybnosti o osobě afghánského prezidenta Hámida Karzáího. Podle jeho mínění by se měly Spojené státy nejprve ujistit, zda je skutečně Karzáí, který podváděl při prezidentských volbách, skutečně schopen účinně bojovat s korupcí v zemi. Teprve pak by tam měl Washington vyslat posily.

Jeho vyjádření pobouřilo generalitu, protože armáda se vyslovila pro vyslání posil. 

Čtyři možné varinaty

Zatím není jasné, jak rozhodně americký prezident Barack Obama. Ve hře jsou čtyři varianty, všechny podle BBC počítají s tím, že USA v Afghánistánu zůstanou a vyšlou do země posily. Otázkou zůstává v jakém počtu. Velitel mezinárodních sil v Afghánistánu, americký generál Stanley McChrystal požaduje vyslání 40 000 mužů. Pokud je nedostane varuje, že se nemusí podařit dosáhnout vítězství. [celá zpráva]

Ministr obrany Robert Gates a náčelník spojených štábů admirál Mike Mullen jsou pro vyslání posil ve výši 30 000 vojáků. Dalšími variantami je vyslat deset nebo dvacet tisíc mužů. [celá zpráva]

CNN ve středu uvedla s odvoláním na dobře informované zdroje, že nejpravděpodobnější je upravená druhá varianta, kdy by se do Afghánistánu poslalo 34 000 vojáků ke stávajícím 68 000. Stávající jednotky by posílily tři armádní brigády o celkovém počtu 15 000 mužů, osmitisícová brigáda námořní pěchoty a další vojáci z podpůrných jednotek a velitelských složek.

Bílý dům ale popřel, že by se Obama pro tuto verzi už rozhodl. Vysoký představitel Bílého domu, který se účastnil jednání, naznačil, že Obama vzal rozhodně slova velvyslance v úvahu.

“Prezident věří, že musíme jasně dát najevo afghánské vládě, že náš závazek není časově neomezený. Po letech značných vkladů ze strany amerického lidu musí se musí správa Afghánistánu během adekvátní doby zlepšit,” uvedl zdroj a dodal, že cílem mise je podle něj úspěšně předat správu země do rukou afghánské vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám