Hlavní obsah

Brazilské metropole zůstaly bez proudu

– Rio de Janeiro
Novinky, Tomáš Reiner

Dvě největší brazilská města - Rio de Janeiro a Sao Paulo - postihly v úterý večer rozsáhlé výpadky proudu. Příčinou byly technické potíže elektrárny na hranici s Paraguayí. Bez elektrické energie se ocitly milióny lidí.

Článek

Ve tmě se ocitly také Uruguay a celá Paraguay, ovšem jenom na 15 minut, zatímco některá města v Brazílii na více než čtyři hodiny. Rio se Sao Paulem byly bez elektřiny dvě hodiny. Důvodem toho, že systém přišel o 18 000 megawattů elektrické energie byl výpadek vodní elektrárny Itaipu po bouři.

Výpadek se udál po 22:00 místního času a do ulic brazilských měst byly vyslány policejní posily, aby zabránily rabování. Tisíce cestujících v metru v Riu de Janeiru a Sao Paulo zůstalo uvězněno v podzemí a do příští stanice museli lidé pěšky. Ulice ucpala auta, protože vypadla i veškerá světelná signalizace.

Britská stanice BBC upozornila, že výpadek nastal v době, kdy milióny Brazilců zasedají k televizi, aby sledovali populární seriál.

Foto: Sergio Moraes, Reuters

Copacabana Palace Hotel v Rio de Janeiru

Výpadky elektřiny nejsou například v Sao Paulu s 19 milióny obyvatel neobvyklé, tentokrát to byl ale výpadek mimořádného rozsahu. Celkem bylo postiženo devět ze 27 brazilských států. Elektrárna Itaipu dodává do Brazílie 20 procent veškeré spotřeby elektrické energie země, Paraguay na jejích dodávkách závisí z 90 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám