Hlavní obsah

V USA popravili washingtonského ostřelovače Muhammada

Novinky, CNN, ČTK, BBC, Tomáš Reiner
Richmond

V americkém státě Virginie v noci na středu SEČ popravili Johna Allena Muhammada. Muž známý jako „washingtonský ostřelovač“ před sedmi lety ve dvou federálních státech a Washingtonu D.C. zastřelil se svým tehdy 17letým komplicem deset lidí a další tři zranil.

Článek

Veterán z války v Perském zálivu Muhammad a jeho komplic Lee Boyd Malvo stříleli většinou z úložného prostoru auta a na dálku. Muhammad k tomu účelu vyvrtal v zadních dveřích díru a odstranil zadní sedadla. Několikrát ale stříleli i venku, mimo jiné na 13letého Irana Browna, kterého zranili, a 35letého řidiče autobusu Conrada Johnsona, jenž byl jejich poslední obětí.

V hlavním městě Washingtonu a státech Maryland a Virginie jim pokaždé stačil jeden výstřel. Jejich tažení v roce 2002 vyvolalo jedno z nejrozsáhlejších pátrání v dějinách Spojených států. Po třech týdnech byla dvojice dopadena na dálničním odpočívadle.

Foto: Stringer/Files, Reuters

John Allen Muhammad

Muhammad byl už v roce 2004 odsouzen ve Virginii k trestu smrti za jednu z vražd - za zabití Deana Meyerse u benzínového čerpadla. V době, kdy očekával výkon trestu, jej úřady vydaly do Marylandu, kde byl usvědčen ze šesti vražd v roce 2006. V Marylandu byl Muhammad odsouzen k šesti doživotním trestům vězení bez možnosti propuštění.

Obhájci tvrdili, že trpí syndromem z války

V září 2009 soud ve Virginii stanovil datum výkonu trestu smrti na listopad. Jeho právníci podali odvolání. Tvrdili, že Muhammad není odpovědný za své činy. Obhájci argumentovali, že Muhammad trpí syndromem z války, má přeludy a vykazuje známky schizofrenie.

Foto: Tracy Woodward/Pool/Files, Reuters

Vyšetřovatelé zkoumají úložný prostor Muhammadova Chevroletu Caprice.

Žaloba zase mimo jiné poukazovala, že Muhammad během procesu neprojevil žádnou lítost. Žalobci se domnívali, že obviněný plánoval zabít i svou bývalou manželku a získat do péče tři děti, které s ní měl. Nejen se ženou, ale i s armádou, si prý chtěl vyřídit účty.

Nejvyšší soud USA v pondělí žádost o milost odmítl a po něm v úterý také guvernér Virginie Tim Kaine. Osmačtyřicetiletému Muhammadovi aplikovali injekci se smrtícím sérem ve věznici v Jarrattu. Na dotaz, zda chce učinit poslední prohlášení, neodpověděl.

Muhammad s Malvoem jsou podezřelí také z vražd v dalších federálních státech.

Chtěli zabít šest lidí denně

Svědkové Muhammada popsali jako citlivého muže a mladý Jamajčan Malvo byl výborným studentem. V Muhammadovi viděl druhého otce.

Byl to ale i on, kdo proti němu svědčil. U soudu řekl, že Muhammad původně plánoval zabíjet měsíc a zastřelit šest lidí denně. Během prvních 24 hodin zabili pět lidí, ale druhý den jim situaci komplikovaly obavy ze svědků a nedostatku únikových cest.

Foto: Mike Theiler/Files, Reuters

John Lee Malvo

Podle Malvoa měly být vraždy první fází obšírnějšího plánu. Konečným cílem bylo získat 10 miliónů dolarů a vybudovat centrum pro bezdomovce v Kanadě, odkud budou další lidé vysílání k útokům v USA. Dvojice během útoků policii zasílala zprávy a také telefonovala, přičemž požadovala 10 miliónů, když střílení ukončí.

Muhammad během procesu trval na své nevině. Tvrdil, že byl obětí rasové nesnášenlivosti a policii a žalobce obvinil, že lžou americkému národu a tají důkazy, že je nevinný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám