Hlavní obsah

Vraždící vojenský psychiatr se probral, stane před vojenským soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fort Hood

Americký psychiatr s jordánskými kořeny Nidal Malik Hasan který na americké vojenské základně Fort Hood zabil 13 lidí a zranil dalších 42, půjde před vojenský soud. Obviněn zatím nebyl, i když se už probral z kómatu. Prověřují se jeho kontakty s muslimskými radikály, tajná služba CIA ho kvůli nim sledovala. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by měl komplice.

Foto: Reuters

Major Nidal Malik Hasan

Článek

V neděli vyslechli Hasana federální agenti, Hasan jim ale odmítl odpovědět na dotazy a vyžádal si advokáta. Ve čtvrtek začal střílet do vojáků na základně Fort Hood. Třináct jich zabil a zranil 42. Zatím nebyl obviněn. [celá zpráva]

Podle vyšetřovatelů nic nenasvědčuje tomu, že by si útok dopředu plánoval nebo měl komplice či šlo o teroristické spiknutí. Uvedla to v pondělí FBI.

Hasan se cítil pod tlakem. Po roce 2001 chtěl z armády odejít, ale nedařilo se mu to. Nyní měl být poslán do Afghánistánu, i když americké války proti muslimským zemím odmítal. Muž, jehož rodiče pocházeli z Jordánska a podle CNN šlo palestinské Araby, je silně věřící muslim.

CIA Hasana sledovala

Americká tajná služba CIA se na Hasana zaměřila kvůli jeho snaze komunikovat s bývalým imámem Islámského centra ve virginském Falls Church Anvarem Awlakím. Hasan podle CIA navštěvoval i jeho kázání na které chodili i atentátníci z 11. září, Awlakí byl dokonce považován za jejich duchovního vůdce. [celá zpráva]

Awlakí v roce 2002 opustil USA a odjel do Jemenu.

CIA o snahách Hasana informovala příslušné federální orgány včetně FBI měsíce předtím, než se Hasan rozhodl střílet. Podle FBI ale jeho komunikace zcela odpovídala jeho pozici vojenského psychiatra.

Nyní Awlakí označil Hasana za hrdinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám