Hlavní obsah

Kanadský teenager strávil dvě noci na kře s medvědy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Coral Harbour

Sedmnáctiletý Kanaďan přežil dvě noci na kře unášené chladnými arktickými vodami. Na kře s ním byla také medvědice se dvěma medvíďaty, z nichž mladík udělal sirotky, když jim matku zastřelil. Záchranáři ho objevili z letadla v pondělí. Informovala o tom vláda kanadského severského území Nunavut.

Článek

Mladý Inuita a jeho sedmašedesátiletý strýc a místní stařešina Jimmy Nakoolak se vydali na lov a od soboty byli pohřešováni. Porouchal se jim sněžný skútr, takže se oba vydali pěšky k městečku Coral Harbour na ostrově Southampton. Mladý muž ale na rozdíl od strýce uvízl na plovoucím kusu ledu, který ho odnesl 30 kilometrů daleko. Strýc proto požádal o pomoc.

Mladík na kře přežil dvě noci a záchranáři ho našli až v pondělí z letadla C-130 Hercules desítky kilometrů od nejbližší obydlené osady. Dva záchranáři seskočili padákem na nedalekou větší kru a nakonec se dostali až k němu, řekl kapitán Mike Young ze Záchranného koordinačního centra v ontarijském Trentonu kanadskému rozhlasu CBC.

Přežil dvacetistupňový mráz

Okamžitě mu poskytli první pomoc. Byl podchlazený a měl omrzliny. K ošetření byl přepraven do Churchillu v Manitobě. Za dne panovalo minus 15 stupňů, jak velký mráz byl v noci, se neví, ráno bylo dvacet pod nulou a při větru 26 pod nulou. 

Pátrání bylo velmi dramatické. Poprvé byl mladík spatřen už v neděli, ale v noci ho letadlo ztratilo, přestože neustále shazovalo světice. Záchranáři mu také shodili čokoládu. Znovu nalézt se jen podařilo až v pondělí.

Nyní se prošetřuje smrt medvědice, jejíž tělo se nacházelo 137 metrů od mladíka na kře padesát na padesát metrů.

Mladík musel na medvědici střílet, protože se k němu příliš přiblížila, tvrdí ředitel ochranných služeb vlády Nunavutu Ed Zebedee. Poté, co matku zabil, zůstala odrostlá medvíďata u jejího těla a teenager se snažil zůstat od nich co nejdál. Je přesvědčen, že medvědice s medvíďaty se k mladíkovi dostala někdy v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám